В Рилци дерегистрират 3 526 северномакедонци

Снимка: Кметство с. Рилци

На улица с несъществуващ номер в селото са регистрирани цели 459 души

В благоевградското село Рилци е в ход дерегистрация на български граждани от Република Северна Македония, регистрирани в периода до 2019 г. в разрез с нормативните изисквания.

За това съобщи в групата на Рилци във Фейсбук кметът Крум Крумов.

Уважаеми жители на село Рилци, Вашата силно изразена гражданска позиция и борба за справедливост доведоха до процеса по дерегистрация на 3526 човека. Всички сезирани от Вас държавни органи и институции – ОД на МВР-Благоевград, Районна прокуратура – Благоевград, и Община Благоевград, с безспорен професионализъм защитиха реда и законността. Вярвам, че добрият пример, даден от Вас, ще бъде последван и от други, а справедливостта ще възтържествува, обръща се към местните хора управникът на селото.

В навечерието на последните местни избори жителите на Рилци излязоха с отворено писмо срещу предизборното регистриране на северномакедонци. То бе изпратено до органите на МВР, Окръжна прокуратура - Благоевград, Районна прокуратура - Благоевград, както и до благоевградската общественост.

В него те призоваха горепосочените органи на реда да предприемат необходимите действия с цел недопускане на манипулация и опорочаване на изборния процес в селото.

Ние, жителите, не желаем хора, които нямат никакво отношение към живота в селото, да определят бъдещето ни и това на децата ни и сме готови с всички сили и средства да се противопоставим на това, гласеше още отвореното писмо.

Две години и половина по-късно дерегистрацията вече е факт. Тя е на основание три заповеди на кмета на община Благоевград, издадени през март тази година, на основание чл. 44, ал. 1 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, Постановление от 07.01.2021 г. на Районна прокуратура – Благоевград, във връзка с преписка с входящ №3777/2020 г. и съобразно изискванията на чл. 121 от Наредбата за функциониране на единната система за гражданска регистрация.

Адресните регистрации по постоянен адрес на гражданите от Република Северна Македония, които кметът на Благоевград Румен Томов нарежда в заповедите си да бъдат заличени, фигурират в незастроени парцели или на несъществуващи имоти.

Най-фрапиращият случай е адресът на ул. Васил Левски“ №41, където са регистрирани 459 души, а се оказва, че имот с такъв номер няма.

Благоевградските села Рилци, Логодаж и Бело поле са известни с хилядите регистрирани на своя територия северномакедонци. Не е тайна, че хората от Западната ни съседка заявяват адресни регистрации у нас, за да получат българско гражданство и да пътуват свободно в Европа. Така обаче те получават и правото да гласуват на избори в страната ни.

Крум Крумов информира, че след приключване на процеса по дерегистрация, в качеството си на кмет на селото ще предприеме всички необходими действия за промяна на категорията на населеното място от V на VI с цел намаляване на местните данъци и такси.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK