Минеков предаде щафетата на Тодоров

Снимка: Пресцентър на Министерството на културата

Тодоров бе единствената рокада в новия стар служебен кабинет

На кратка церемония по приемственост днес, 3 февруари 2023 г., в Министерството на културата новият министър на културата Найден Тодоров пое поста от досегашния - проф. Велислав Минеков. Президентът Радев изрази благодарност към него в речта си по-рано днес в Гербова зала, защото, по думите му, професор Минеков «се раздаде докрай за справяне с проблемите в културата, и за развитието, и за отстояването на българската култура у нас и в чужбина».

"Идва един наистина достоен човек на това място, убеден съм, че той ще се справи. Напълно съзнателно мога да кажа, че той е достоен и че той е най-точният, който можеше да бъде посочен за Министерството. Бедата е, че господин министърът го очаква серия от трудности, преодоляват се. Моля господин министъра да се пази от хвалбите. Похваленият министър не е добър министър – критиката ще бъде всеки ден" - с тези думи проф. Минеков представи своя наследник.

Според него критиката ще бъде от всички посоки и най-вече от медиите.

"За съжаление тук министърът винаги е бил подлаган на изнудване, което аз не съм допускал. Вярвам, че Найден Тодоров също няма да го допусне. Тук бяха спрени корупционерите, които преди години работеха добре в Министерството, тук бяха спрени и паразити, свикнали да живеят на гърба на Министерството, и всякакви изнудвачи", посочи проф. Минеков. Това няма да се случи и при управлението на нашия нов министър, увери той. "Моля, контактите, които направихме в чужбина, да бъдат продължени, контактите с ЮНЕСКО са задължителни, от тях очакваме много. Имаше неща, които свърших и това беше поводът да се съглася за третия мандат. Имаше неща, които не свърших и ги оставям в наследство с голяма надежда – това са проекти с огромно значение за културата", поясни проф. Минеков.

По думите му културното ведомство се състои от почтени хора, добре работещи, когато добре работи и министърът. "Аз имах един прекрасен екип. Благодаря на всички, които са работили в Министерството, благодаря на своя екип, който беше неотлъчно до мен. Надявам се новият министър да има почивен ден, поне понякога в събота", каза още проф. Минеков и пожела успех на Найден Тодоров. 

"Искам да благодаря на министър Минеков за свършената работа, защото тя е много повече от това, което се вижда. Светът е така устроен, че хората виждат винаги проблемите, а свършеното остава някакси на заден план. Само че като човек, който е бил в системата до този момент, съм видял и няколко ситуации, в които културата е била спасена от г-н Минеков, за което изключително много му благодаря. Аз ще продължа да работя и с колегите от неговия екип, ще разчитам на тяхната помощ за проектите, които проф. Минеков е стартирал и все още не са завършени. Ще разчитам и на неговата подкрепа за тях в бъдеще. Благодаря много, има много работа да се върши. В културата винаги има много работа и тя никога не е свършена, защото това е процес", посочи от своя страна министър Тодоров. По думите му най-страшното е, че това това министерство носи едно име, което ние не осъзнаваме. "Наричаме се Министерство на културата, а се занимаваме основно с изкуства и културно наследство, но всъщност културата не е само това. Културата е начинът, по който поздравяваме хората на улицата, начинът, по който се държим един с друг. Културата е начинът, по който реагираме, когато сме съгласни и когато не сме съгласни с другия. Културата в крайна сметка, е това, което прави от една група нация", изтъкна министър Тодоров. Той каза, че ще разчита на помощта на проф. Минеков и екипа му, за да може това министерство да бъде не само на изкуствата, културното наследство и художественото образование, но да бъде Министерство на културата.

В края на церемонията, спазвайки дългогодишната традиция, проф. Велислав Минеков символично предаде на наследника си фототипно копие на прочутата Манасиева хроника, която в знак на приемственост си предават министрите на културата.

Найден Тодоров завършва с отличие музикалното училище „Добрин Петков“ в Пловдив и продължава обучението си по оркестрово дирижиране при професор Урош Лайовиц, хорово дирижиране при професор Гюнтер Тойринг и оперно дирижиране при професор Конрад Лайтнер в Университета за музикално и сценично изкуство във Виена.

  През 1996 година е поканен от йерусалимската фондация „Ленард Бърнстейн“ в Академията Рубин в Йерусалим, където специализира при диригента на Израелската филхармония Менди Родан.

  През 1997 година той създава в родния си град фестивала „Тракийско лято”. Година по-късно получава първия си постоянен международен ангажимент – в Хайфа, Израел, със Северно-израелския симфоничен оркестър, където е избран между повече от 150 кандидати за постоянен диригент на оркестъра.

  В следващите години Найден Тодоров гостува на сцените на редица от най-големите културни центрове в Европа, Азия, Африка и Америка.

 През 2000 година, само на 26 години, е поканен за Музикален директор на Пловдивската опера и филхармония, като се оказва най-младият диригент в България на такава позиция.

  В периода 2003-2005 работи като художествен ръководител на Оперно-филхармонично дружество Бургас. Няколко години по-късно заема тази позиция и в хор „Дунавски звуци“ в Русе. В периода 2005-2017 Найден Тодоров е директор на Държавната опера в Русе.

  През 2006 година прави своя дебют с Берлинския симфоничен оркестър и само година по-късно е поканен да дирижира и концертите от турнето на състава в най-големите градове в Япония. През 2010 дебютира и във Виенската народна опера, дирижирайки спектаклите на балета „Лешникотрошачката” от Чайковски с Виенския държавен балет.

 През 2013 година Найден Тодоров се дипломира като мениджър в областта на културата в Нов Български Университет, където през последните години е поканен да изнася лекции.

  От 2017 година е директор на Софийската филхармония, с която гостува на някои от най-престижните сцени в Европа – зала „Бозар“ – Брюксел, Музикферайн – Виена, голямата зала на Берлинската филхармония. В концертите си със Софийската филхармония Найден Тодоров работи с някои от най-изявените по света певци и инструменталисти. 

  Найден Тодоров е работил с всички български държавни оркестри и оперни театри, както и с много чужди оркестри, между които Виенския симфоничен оркестър, Филхармонията на Богота - Колумбия, Оркестъра на Румънското радио и телевизия, Филхармонията на град Токио и мн. др.

  От 2018 година, като част от образователната политика на Софийската филхармония, Найден Тодоров става водещ на предаването за класическа музика на Българската Национална Телевизия – „На концерт с БНТ 2“.

  През 2021 г. издава първата си книга с разкази „Полъх от ангели“.

  Назначен за служебен министър на културата от 3 февруари 2023 г.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK