ЕК одобри програма Интеррег VI-A Румъния България 2021-2027

Снимка: Infomreja.bg

Над 207 млн. евро ще бъдат инвестирани в граничните райони на двете държави

Европейската комисия одобри Програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег VI-A Румъния България 2021-2027. Тя предвижда инвестиции за над 207 млн. евро в пограничните райони на двете държави.

Те обхващат 8 области в Северна България (Видин, Враца, Монтана, Велико Търново, Плевен, Русе, Добрич и Силистра и 7 окръга в южната част на Румъния (Мехединци, Долж, Олт, Телеорман, Гюргево, Кълъраш и Констанца).

80 % от средствата се предоставят от Европейския фонд за регионално развитие, 20 % са национално съфинансиране на двете държави.

Съществен нов елемент през следващите 7 години е подкрепата за интегрирани мерки за развитие на трансграничната зона, с включване на инвестиции в различни допълващи се сектори.

Сред приоритетните проекти на Програмата е изграждането на съвместната част на велосипеден маршрут Eurovelo Route 6. Заложени са и мерки за стимулиране на туристическите и културни дейности, укрепване на местната икономика и осигуряване на устойчива транспортна връзка между дунавските селища.

Ще се финансират проекти и в областта на мобилността и свързаността, опазването на природата и биоразнообразието, превенцията на риска и адаптирането към изменението на климата, образованието, туризма и културата.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK