Протест в София в памет на убития Пейо Пеев

Снимка: БТА

Събралите се настояват за законови промени

Протест в памет на убития на 18 януари от съпругата и тъщата си Пейо Пеев се провежда в столицата под наслов: "В памет на един баща, убит, борейки се да бъде с детето си". Организаторът е фондация "За споделено родителство", пише БНР.   

50 000 деца у нас страдат от родителско отчуждение, беше обявено в началото на протеста. "Родителското отчуждение убива", твърдят организаторите. На протеста присъстват както хора, които не могат да виждат децата си, така и други, дошли с децата си, за да ги подкрепят.  

Родителите да бъдат равнопоставени, искат протестиращите. Законът е предпоставка да бъдат нарушавани правата на единия родител, твърдят те. Искат и реформа, за да няма “неделя за майката” или “неделя за бащата” .

Призив за реформи при споделеното родителство и равни права на родителите поискаха по-рано днес и на друг протест в София, който се проведе пред сградата на правосъдното министерство. Бащи, разделени от майките на децата си смятат, че от 2009 година досега властта не обръща внимание на поставените от тях искания: 

“В момента законодателството е това, което вкарва хората във война. На първо място искаме да се въведе презумпция за споделено родителство и да започне да работи с изпълнение, защото в момента е много трудно да изпълниш решенията, които съдът постановява. Трябва производството да бъде много бързо, да не се точи с години както досега, защото това става повод децата да бъдат отчуждавани от другия родител”, каза дошъл на протеста баща. 

“Споделеното родителство също е изключително важно. Бащата обича еднакво силно и максимално най много в живота си децата си по същия начин като майките”, допълни протестираща. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK

//