Земетресение от 4,9 по Рихтер на о-в Крит, пострадал е един човек

Снимка: БНР

Земетресението е било усетено най-вече в община Ханя

Тази сутрин на гръцкия остров Крит е регистрирано земетресение с магнитуд от 4,9 по скалата на Рихтер, съобщи гръцката АНА-МПА, цитирана от БТА.

В съобщение на гръцкия Институт по геодинамика се казва, че трусът е станал в 10:49 ч. местно (и българско) време. Епицентърът е бил на 7 км източно от селището Суя (префектура Ханя) в западната част на острова. Дълбочината на огнището се оценява на 7 км.

Земетресението е било усетено най-вече в община Ханя, като някои медии съобщават, че е било усетено и в Ретимно и Ираклион.

Гражданска защита в Гърция изпрати спешно съобщение чрез тел. 112, като предупреди жителите на южната част на Ханя да избягват "опасните райони (ждрела, оврази, скали), тъй като има опасност от свлачища".

Държавната телевизия ЕРТ съобщи, че в ждрелото Самария край Ханя е пострадал испански турист при падането на скални маси след земетресението тази сутрин. Според информацията 45-годишният мъж е изгубил крака си. Била е организирана спасителна операция и пострадалият е откаран с медицински хеликоптер в болницата в Ханя.

От ждрелото незабавно са били евакуирани намиращите се в него 667 посетители поради опасения от по-нататъшни срутвания.

По данни на Европейско-Средиземноморския сеизмичен център, около обяд е имало и вторичен, по-слаб трус.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK

//