Започва изграждането на храм „Свето Възкресение Христово“ в с. Драката

Снимки: Община Струмяни

Кметът Емил Илиев: Това е проект, който ще даде нова надежда и вяра на жителите на Драката

Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим, заедно с множество духовници, положи вчера основен камък за изграждане на храм “Свето Възкресение Христово“ в с. Драката, община Струмяни, предшествано от отслужване на света литургия в храма на с. Вълково.

На полагането на основния камък присъстваха още кметът на община Струмяни - Емил Илиев, Петя Тасева - заместник-кмет по стопански дейности, Иван Секулов - секретар на Община Струмяни, представители на Общински съвет - Струмяни, кметове, кметски наместници, граждани и гости на общината.

Кметът Емил Илиев поздрави и пожела “Добре дошли“ на всички присъстващи на празника. Той сподели, че е изключително радостен за случването на това благоугодно дело, което e венец на желанията на жителите на с. Драката, благодарение на които започна цялата инициатива.

Кметът благодари на общинските съветници и на гражданите на община Струмяни, че въпреки всички трудности е станало възможно полагането на основите на този дълго мечтан и желан храм.

„Това е проект, който жителите на с. Драката ще оценят и с оглед на това, че в селото има много деца, които са бъдещето както на селото, така и на община Струмяни, ще даде нова надежда и вяра“, заяви Илиев.

След полагането на първия камък и благославянето, Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим сподели: “В рамките на две последователни години за втори път отслужваме тук водосвет, което означава, че работата по строителството на храма върви в своя ход. Днес, ние се намираме около и в изкопа, в които ще положим основите на храма, полагайки основния камък, една важна част от благославянето на началото и основополагането на един храм.

С Божията помощ се надяваме строителството да започне и да върви безпрепятствено. Молитвите, които отправихме, бяха именно в тази посока - Бог да укрепи ръцете на строителите, за да могат с помощта и на ангела пазител, когото призоваваме, да бъде заедно с тях, да изградят бързо този храм, който всички очакваме. За да можем според канона и правилата на църквата след това да го украсим и осветим. Радостта ни от новия храм ще бъде пълна, защото всеки нов храм, особено с такова посвещение на “Възкресение Христово“, означава радост за едно населено място, за всички хора, които живеят в близост до околността на храма.

Имаме увереност, че всичко това, доколкото от нас по човешки зависи и е възможно да стане, ще бъде направено, особено след като общината в лицето на кмета Емил Илиев ни уверява, че имат готовност и полагат усилия да намерят всички възможни начини да се подпомогне финансово изграждането на храма.

Уверен съм, че мнозина също биха се включили със средства, с труд или всеки с каквото може да допринесе за това строителство, да върви и да не спира. От страна на църкавата също ще се опитваме да намерим средства и да привличаме помощ, така че да няма никакви затруднения и недостиг при изграждането на храма.

Да дарява Господ здраве, спокойни времена и мир. Там, където мирът е нарушен, се молим да бъде възстановен, а там, където все още го имаме, да не го изгубим. Упаванието ни е в Божието милосърдие и Божията закрила! Бог да пази всички!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK