Васил Иванов: В Общинския съвет се гласува на инат, двете големи партии пречат на всичко

снимка: Нора Василева, infomreja.bg

Заради бурните процеси, които текат напоследък в Общинския съвет вече бившия му председател Васил Иванов изрази становището за случващото се в кюстендилския парламент. „Искам да започна малко по-отдалече, от стария ОбС (2007-2011 г.). Знаете, че председател се избираше на ротационен принцип, който аз поддържам през цялото време на мандата. Само че при неговото въвеждане (той бе предложен от колегите от БСП) не бяха уточнени някои формалности и нещата останаха така до края на мандата на този ОбС. Не направихме така, че ротацията да приключва мандата на предишния ОбС. Основанията в закона и наредбата са три: подаване на оставка, невъзможност за изпълнение на задълженията повече от 3 месеца или при възникване на конфликт на интереси. Счетохме с колегите, че с внасянето на докладната за избор на нов председател на ОбС се счита, че това е оставката. Така че избирахме новия председател и това не беше никакъв проблем", заяви Иванов.

Той поясни, че на последната сесия е внесъл докладна за ротацията, която според него е трябвало да стане през март. Колегите му обаче настояли да я направят на това заседание. "Може би целта им е била да провалят сесията и да не се приеме бюджетът, което в крайна сметка се случи", коментира Васил Иванов. Той допълни още, че не проявява нито инат, нито смята да пречи на работата на ОбС – нещо, за което бе упрекнат на последното заседание.

Иванов увери, че чисто формално сутринта в понеделник - 21 февруари, той си е подал оставката като председател на Общинския съвет, за да няма дублиране на поста.

"Предоставям обаче на органите, които следят за законността на решенията на Общинския съвет - Окръжната прокуратура и областния управител, внимателно да прегледат книжата относно формалния акт на извършване на ротацията на председателя на ОбС. Така че с подаденото от мен заявление аз вече считам, че съм освободен от всичките си задължения като председател, тъй като оставката по закон не се гласува”, каза още Васил Иванов.

„При подадена моя оставка в такъв случай задълженията на председател ще изпълнява зам.-председателят Георги Арнаудов. Той е избран за зам.-председател за целия мандат на ОбС и неговият избор не подлежи на ротация”, каза още бившият ОбС-председател.

Кой как отброи тези 6 месеца? „Колегите ги броят от май месец м.г. до полагането на клетва от новия общински съвет (през ноември м.г.) – това са пет месеца. И по тяхната логика те броят един месец сега – от отмяната на избор на сегашния ОбС, т.е. от 18 януари 2012 г. до 18 февруари, а сесията ни беше на 17 февруари. Затова и аз бях пресметнал през март да предложа ротацията”, изчисли Иванов. Във връзка с това дали сега ОбС ще заработи нормално, Васил Иванов каза, че след като чул, че новият председател Севделин Атанасов възнамерява да насрочи сесия чак на 29 март, за него това не било нормално.

„Заради неприетия бюджет Общината ще работи с една дванадесета част от миналогодишния бюджет. Докато не се приеме новия бюджет съветниците и председателят на ОбС няма да получават възнаграждения – това е санкцията, която е предвидена по закон. Ситуацията на последното заседание на ОбС според мен показва, че ГЕРБ и БСП не могат да се примирят с факта, че кметът Паунов бе избран на първи тур с такава огромна преднина пред техните кандидати. И затова тяхното старание е да блокират изцяло работата и на ОбС, и на общинската администрация. И това може да продължава горе-долу около поровин година – докато се избере и конституира и започне да работи новият ОбС след изборите, насрочени за 13 май. Няма с кого да се води диалог, гласува се на инат, без да се дава обяснение.

Искам да добавя и това, че откакто съм избран за общински съветник от Коалиция „Кюстендил” аз не съм получавал възнаграждение – защото много се спекулира и с този момент. Пожелах да съм на 8-часов работен ден, тъй като напоследък сесиите бяха много натоварени”, поясни Васил Иванов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK

//