Тридневна балонена фиеста в Разлог

снимки: Община Разлог

С групов полет на шест топловъздушни балони започва утре от 10 часа балонената фиеста над Разлог. Организатори на шоуто са Община Разлог и Термо-СПА хотел «Римска баня» село Баня с подкрепата на Българската асоциация на леката авиация.

Шест балона ще се издигнат във въздуха над Разлог. 30 от най-добрите украински пилоти на бойни изтребители, представители на Федерацията по въздухоплаване на Украйна, разделени на 4 екипажа ще летят с топловъздушни балони.

Единствената лицензирана жена-пилот на балон в България Орлина Аспарухова също се включва в приключенито наречено «Балон фиест Разлог 2012».

Шестият балон, които ще се издигне над планинския курорт е с екипаж от Молдова. След полетите от 15.00 часа на 19 и 20 януари на 2 площадки, едната в Разлог зад спортна зала „Септември” и друга на терен до хотел „Римска баня” ще се проведе привързано издигане на балони.

Демонстративните полети над Разложката котловина ще продължат и през следващите два дни (20, 21 януари). Балонената фиеста ще завърши на 21 януари в 18:00 часа с огнено балон шоу и фоерверки на централния площад на Разлог. Огнените езици на горелките на пет балонени коша ще се показват на импулси в ритъма на рок музика.
Инж. Красимир Герчев кмет на Община Разлог е категоричен, че полетите с огромни балони с горещ въздух ще се превърнат в ежегоден фестивал и ще привлича все повече международни участници.

Ръководител на полетитепо време на „Балон фиеста Разлог 2012” е  Момчил Риладжиев от българската асоциация на леката авиация, това стана ясно след провелия се днес брифинг между координационния щаб и украинските екипажи. Той уточни 3 възможни площадки за излитане на топловъздушните балони.

При западен вятър балоните ще се издигнат от площадка в м. Бетоловото или от м. Реденка, при северен вятър издигането на балоните ще става от площадка под бившия завод целулоза и хартия в Разлог.

Осигурени са 2 хеликоптера, които ще бъдат в готовност да излетят при нужда, ангажирани са екипи от полицията, пожарната и спешния медицински център в Разлог. В готовност да реагират при нужда са и спасителите от планинската спасителна служба.  

Военният пилот, вече пенсионер Виктор Чуба шеф пилот на „Комби тим” проведе инструктаж на летците като обяви, че най-важно и на първо място се поставя безопасността на полетите. При лоши метеорологични условия полетите ще бъдат преустановени.

Топловъздушните балони ще летят на височина 200-300 м, максималната височина, на която те ще могат да се издигнат е 500 м, а минималната, на която могат да летят е 100 м. те ще летят в зоната: Разлог - Баня - Добринище – гара Банско като продължителността на полетите ще бъде 1 час. 5 или 6 членни са екипажите на балоните, от които 2-3 летят във въздуха, а останалите  ги следват с автомобил и дават наземни команди.  Екипажите на балоните са настанени в термо-СПА хотел „Римска баня”.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK