Стартира Студентският пленер „В Духа на Майстора“ в Кюстендил

Снимка: ХГ "Владимир Димитров - Майстора"

Той ще се проведе от 6 до 16 юни

Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“ е инициатор на Студентски пленер „В духа на Майстора“, чието начало бе поставено през 2014 година. За десета поредна година студенти от Националната художествена академия ще черпят вдъхновение от красивата природа на Земенското дефиле, Скакавишкия водопад и Кюстендилското поле. Сътвореното там, по стъпките на Рисувача, ще бъде представено в къщата музей в Шишковци, съобщават от галерията в Кюстендил.

Официалното откриване на пленера е на 6 юни 2023 г., 18:00 ч., в къщата музей „Владимир Димитров – Майстора“. Непосредствено след откриването, от 18:30 ч. студентите ще участват в среща с творчеството на кюстендилски поети и музикални изпълнители „Поезия и музика край Струма“, организирана от Народно читалище „Асклепион 1998“ – гр. Кюстендил.

На 15 юни, от 18:00 ч., е представянето на втория етап от пластичния ансамбъл „Гъбката“ в местността Хисарлъка, скулптура с функция, реализирана от студенти от катедра „Скулптура“. Отново на 15 юни, от 19:30 ч., в къщата музей в с. Шишковци се открива изложба на студентите, която включва живопис, графика и рисунка. В откриването ще участва с есе студент от катедра „Изкуствознание“.

Студентският пленер е един от важните проекти на НХА, който се финансира по програмата за научната и художествено-творческата дейност на НХА. Съорганизатори са Община Кюстендил, Кметство Шишковци и ХГ „Владимир Димитров – Майстора“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK