Собственици регистрират лукс автомобили като товарни, за да пестят данъци

снимка: infomreja.bg, архив

Над 20 000 са МПС-тата, регистрирани на територията на община Дупница. Това показва справката, изготвена от отдел "Местни данъци и такси" в Община Дупница.

18 418 са леките автомобили, тежкотоварните са 2 148. За големия брой регистрации има и разумно обяснение. Данъчните ставки за МПС-та в Дупница са най-ниските в страната, като в сравнение с други общини се наблюдават разлики от 20 до 50%.

Съществуват фрапантни разлики в сравнение със съседни общини като Перник например, където за автобус до 22 места данъкът  е 100 лева, докато в Дупница е 50 лв. За автобуси над 22 места в Перник е 200 лева, а в Дупница - 100 лв.

От кметския екип вече обявиха, че не предвиждат промяна в тези ставки и през настоящата година и реално Дупница се превръща в данъчен рай в България за регистрация на МПС-та.

С ТЕЛК-ово решение са собствениците на 1300 автомобили, които са напълно освободени от данъци. От началото на годината са регистрирани нови 1170 МПС-та.

Любопитен е фактът, че Законът за движение по пътищата позволява луксозни автомобили да бъдат регистрирани като товарни, което намалява драстично сумите за данъчно плащане и подобни примери не са малко.

В Община Дупница са установени случаи на БМВ Х3, БМВ Х 5, Ауди А6 и други луксозни автомобили, които по регистрационен талон се водят товарни, за да плащат в десетки пъти по-ниски данъци.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK