Служебният правосъден министър: Има как Гешев и Цацаров да бъдат сменени

Източник: БГНЕС

Той добави, че има много препоръки за това

Има начин Иван Гешев и Сотир Цацаров да бъдат сменени, каза министърът на правосъдието в служебното правителство Иван Демерджиев пред Нова телевизия.

"В единия случай, който касае дейността на КПКОНПИ и който е по-лесен от юридическа гледна точка, правомощията са изцяло на Народното събрание. То лесно може както да назначи председателя на КПКОНПИ, така и да пристъпи към неговото освобождаване. В закона има известни непълноти, но те могат да бъдат преодолени чрез изменения в законодателната уредба. Този въпрос може да бъде решен лесно, като това може да се случи до месеци", обясни той.

По отношение на освобождаването на главния прокурор нещата са по-различни. "Неговото освобождаване минава през реформи във ВСС. Той вече показа нежелание да види проблемите и да разгледа този въпрос. Това означава реформа във ВСС, свързана с промяна на членовете му", посочи Демерджиев.

"Имаме много препоръки за това по линия на Съвета на Европа и Венецианската комисия. Те са доста настойчиви. В момента такива препоръки поставя и Европейската комисия", каза той.

По думите му България създава впечатлението на "пленена и обсебена от други структури" държава. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK