С много настроение и емоции Кюстендил посрещна пролетта

Снимки: Infomreja.bg

Мадлен Манова: Нека красотата на пролетта да ви донесе много радост

„Честита пролет, кюстендилци! Пожелавам ви да бъдете много здраве, щастливи и обичани. Нека красотата на пролетта да ви донесе много радост и положителни емоции“, обяви тазгодишната девойка „Кюстендилска пролет“ Мадлен Манова. Тя заедно с нейните подгласнички Ралица Тодорова и Юлиана Манева получиха символите на града пред ХГ „Владимир Димитров – Майстора“, където беше отслужен молебен за здравето на кюстендилци.

Програмата продължи с празнично шествие от картинната галерия до пл. „Велбъжд“, където „Девойка Кюстендилска пролет“ - Мадлен Манова, отправи поздрав до всички кюстендилци.  

Празненствата продължават на сцена „Базиликата“ в лесопарк „Хисарлъка“, където Румяна Попова ще бъде специален гост.

Празникът “Кюстендилска пролет” e знаков за града. Патентован в патентното ведомство на Р. България. Организира се от Община Кюстендил с богата художествена програма и участие на най-популярните състави и изпълнители. Това е първият конкурс в България за най-красиво момиче. 

Празникът “Кюстендилска пролет” е осъвременено културно наследство и пресъздаване на древната местна традиция, той е съчетание от култовите практики на траки и римляни и почитта им към соларните божества и лечители Асклепий, Хигия, Телесфор, Аполон и Дионис. Допълнен от християнската семантика на Средновековието, с интерпретации на легендата за Свети Четиридесет мъченици и посветеното им оброчище нa хълма над града –Хисарлъка. 

От незапомнени времена, в деня на пролетното равноденствие - 21 март, което съвпада със старото честване на паметта на Св. Четиридесет мъченици, жените месели обредни пити, възнасяли ги на светото място в Хисарлъка и ги разчупвали за здраве и успех на дома.

През 1966 г. се поставя началото на традицията за избор на девойка ”Кюстендилска пролет”, която се придружава от две подгласнички. Те символизират нежната стъпка, с която пролетта идва, младостта и новата надежда, подобно на трите нимфи – Харитите /богини на плодородието/ от древните оброчни плочки, намерени под Хисарлъка.

Символ на Пролетта са трите красиви девойки, облечени в бяло и накичени с пролетни цветя. Те носят радост и нов късмет на всеки, който ги види.

На празника ”Кюстендилска пролет” избраните девойки, придружавани от празнична процесия, всяка година отново отиват на хълма над града, за да пожелаят добро на всички. Свещеният хълм Хисарлъка отваря южната порта на древния град, за да влезе през нея приказната загадка на пролетта и вплитайки обреда в празника, да донесе добротворство в живия живот.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK