С 20 кг отслабнал след гладна стачка и със зашити очи се яви в съда Ангел Паспалев

снимки: Краси Терзиева, infomreja.bg

Със зашити с черен конец очи се яви днес в Районен съд – Гоце Делчев 33-годишният Ангел Паспалев от дупнишкото село Самораново, който излежава присъда за кражби в затвора в Бобов дол. Той бе конвоиран в Гоце Делчев заради образувано срещу него дело за преписани му кражби от местни криминално проявени.

Свидетелите по делото отказаха да разпознаят Паспалев като извършител на кражбите, което предвещава благоприятен за него край на съдебния процес. Малко преди началото на делото Паспалев си разши едното око, за да види съпругата си.

Следващото заседание съдия Васил Петров насрочи за 29-и февруари. За Паспалев обаче по-важното в случая е, че той използва уникалния си шанс да осъществи връзка с външния свят и магистратите, за да демонстрира публично протеста си срещу налаганите според него беззакония, жесток психически и физически тормоз на над 140-те затворници в Бобов дол.

Ангел Паспалев протестира и срещу надзирателите в затвора и в частност срещу Христо Георгиев, който по думите му си позволявал дори да обезпокоява съпруги и приятелки на лишени от свобода, като ги канел на срещи по заведения и открито им предлагал секс.

Днес Паспалев връчи на адвокатката си Ирина Пелтекова писмени обяснения за всичко, което се случва в затвора, а тя от своя страна поиска от съдията и прокурор Карамфил Темелков изложението на затворника да бъде проверено от ресорните институции, както и да бъде сведено до знанието на началника на затвора.

Паспалев заяви в залата, че преди да го конвоират в съда в Гоце Делчев, е бил заплашен от психоложката в Бобов дол, че ще го изпрати в затворническата психиатрия в Ловеч.

Ангел Паспалев е в гладна стачка от около 20 дни, в резултат на което е свалил близо 20 килограма от теглото си. Той добави, че освен него, от десетина дни са отказали да приемат храна и вода още шестима затворници, които в момента били на системи.

Правата на затворника са нарушени от ръководството на затвора, категорична е адвокат Ипина Пелтекова, която даде изявление пред журналистите, тъй като на Паспалев това не бе разрешено. “Отношението на администрацията в затвора в Бобовдол е причината Ангел Паспалев да зашие очите си. Доколкото моят клиент успя да ми обясни, днешният му вид е заради упражнявания върху него психически и физически тормоз от страна на ръководството на затвора. Той необосновано е бил наказан с 14 дни строг карцер, освен това му е било забранено да изпраща и получава писма“, коментира Пелтекова.

В последното писмо, което Паспалев написал собственоръчно в затвора и предал на адвокатката си на днешното заседания, той посочвал, че напрежението в затвора ескалира и повече от 140 затворници заплашвали да се качат на покрива на сградата и да обявят обща стачка.
 

КОМЕНТАРИ

uliana vasileva dobromirova12:35 - 08.03.2012
tazi vartiopashka iska sex ot zatvornicite,vklu4itelno i ot moq muj
Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK