Ритъмът на пазарния живот в Гоце Делчев продължава

Снимка: Infomreja.bg

Стока всякаква, клиенти в изобилие

В понеделник и петък алъш-веришът на гоцеделчевския пазар няма равен на себе си, стока всякаква, клиенти в изобилие.

Богатството от плодове, зеленчуци, ядки, подправки, мед, сиропи… е от голямо по-голямо. Сергиите са препълнени с разнообразна и качествена стока. Тук могат да бъдат задоволени изискванията и на най-капризния клиент.

Първи на пазар идват възрастните домакини. Едва-що се развиделило, и те вече са тук, да си изберат от най-хубавата стока. Ако някоя закъснее, после се вайка, че „каймакът вече го няма“.

Най-много сега се търсят червените чушки. Навалицата се струпва там, където продавачът изсипва стоката и дава да се избира. Край такива купчини с чушки понякога стават и пререкания между „пазаргатките“, защото всяка посяга към най-хубавите.

Впрочем, има си клиенти за всичко. Едни купуват червени домати, други – зелени за туршии. Някои избират кромид на килограм, други нарамват цели плитки. Има клиенти и за неразчупените орехи, и за ядките…

И докато някои обикалят целия пазар, за да избират, други се  насочват направо към производители, чиито клиенти са от години.

Пред тезгяха на Дани Маринов например винаги има хора. Посреща ги с усмивка, а и стоката му си я бива. Казва, че е на пазара от десет години. Не намира съществена разлика в търсенето и предлагането през това време.

На същото мнение е и Таня Качарова от Баничан. Нейният стаж като продавач – производител е по-скромен – 5-6 години.

Близо до нея е застанала Гюлбеяз Ахмед от Хвостяне. Работила е в Пиринтекс, а сега помага на децата си. В пазарните дни е тук, а в останалото време – на полето. Не е доволна от тазгодишната реколта заради сушата и градушката, която ги е ударила. Казва, че цените се покачват, защото и разходите на производителите растат.

„Ползваме бензинова помпа за напояване, а това струва пари“, обяснява тя. Наблюдението и е, че сега по-малко се продава заради покачването на цените. Песимист е по отношение развитието на родното производство, защото „младежта няма сметка“.

Докато разговаряме, движението край нас не спира, един постоянен поток от хора, вперили погледи в стоката, търсещи, преценяващи… Познати се поздравяват, разменят по някоя реплика и пак се обръщат към сергиите. Ритъмът на пазарния живот продължава…

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK