Държавата иска да стопира цената на тока, но все още не знае как

Снимка: БГНЕС

Все пак от няколко седмици цените на електроенергията у нас били на най-ниски нива в сравнение с цяла Европа

Ще бъдат изготвени множество мерки в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план, които да спомогнат за париране на рекордно високите цени на електроенергията, които плаща бизнеса на свободния пазар. Това увери на брифинг в Министерството на енергетиката титулярът на ведомството Андрей Живков.

Все пак от няколко седмици цените на електроенергията у нас били на най-ниски нива в сравнение с цяла Европа, изтъкна Живков. Все пак обаче те оставали на непоносими за бизнеса равнища. "Проблемът не е физическият недостиг. Дневното потребление е около 4000 мегавата, а още 2000 мегавата се изнасят", каза министърът.

Не стои като реалистична опция обаче ограничаването на износа на ток. Причината - участието ни в общия свободен енергиен пазар на ЕС. "Такива варианти има при недостиг или застрашаване на сигурността на енергийната ни система", заяви Живков.

"Ситуацията наистина е много драматична, а още не е настъпила зимата. Цените са на шокови нива, като ще са ни нужни няколкостотин милиона евро допълнителни приходи, за да ги компенсиране", започна експозето си представителят на бизнеса Константин Стаменов, който е председател на асоциацията на индустриалните енергийни консуматори.

Въпреки че от началото на текущия месец ценовите нива на родната борса били най-ниски в Европа индустрията не е никак спокойна заради волатилността на пазара, добави той.

Все пак енергиен дефицит не се очаква, въпреки спирането заради планов ремонт на втория блок на АЕЦ Козлодуй, отговори на въпрос на News.bg началникът на енергийното ведомство. Създаденият недостиг на ел. енергия заради спирането на атомната мощност щял да бъде компенсиран от включването на 2 нови блока на държавната ТЕЦ "Марица-Изток" 2.

И макар да няма конкретни мерки или просто такива не биват анонсирани специално - инструментите за спирането на шоковото покачване на тока щели да бъдат задействани "съвсем скоро", увери неколкократно министър Живков. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK