Решено: Русия ще избира президент на 17 март

Снимка: nova

Владимир Путин все още не е обявил официално дали ще се кандидатира

Руският парламент насрочи в четвъртък президентските избори за 17 март, съобщи "Ройтерс".

"По същество това решение бележи началото на предизборната кампания", каза на срещата Валентина Матвиенко, председател на горната камара на парламента.

Според закона президентските избори в Русия се свикват от горната камара на парламента не по-рано от 100 дни и не по-късно от 90 дни преди деня на гласуването. Денят за гласуване на президентските избори в Руската федерация е втората неделя на месеца, в който се проведе гласуването на предишните общи избори на държавен глава.

Въпреки това, ако неделята, в която трябва да се проведе изборът, съвпада с деня, предшестващ неработен празник, или тази неделя попада в седмица, която включва неработен празник, или тази неделя е надлежно обявена за работен ден, изборите се насрочват за следващата неделя.

Втората неделя на март следващата година се пада на 10-и и завършва седмицата, включваща празника 8 март. Затова изборите са насрочени за следващата неделя - 17 март.

Засега се смята за почти сигурно, че Владимир Путин, който е начело на Русия от 2000 г., ще се кандидатира отново и догодина. Самият той още не е обявил решението си официално, макар че говорителят му даде да се разбере, че това може да се очаква.

През 2020 г. руската конституция беше променена така, че ако желае, Путин може да остане държавен глава и след тези избори, чак до 2036 г.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK