Работилница за изкуства в Невестино по ТГС-проект

снимка: pastuh-bg.com, архив

Община Невестино продължава да поддържа партньорките си взаимоотношения с община Дойран, Република Македония. Двете общини кандидатстваха с проект “Културен обмен - да споделим различията за обединяване на бъдещото културно развитие”,за финансиране по Програмата за трансгранично сътрудничество, съфинансирана от Инструмента за предприсъединителна помощ от cci №2007 IBIGIP 0007 между Р България и Р Македония.

Проектът предвижда изграждане на културен информационен център, работилница за изкуствата, обмен на културно-историческо наследство между двете общини, организиране на фестивали и пр. Към настоящия момент същият е одобрен за финансиране, като част от процедурите по осъществяването му са стартирани, информира Стефан Иванов от общинската администрация.

Що се отнася до «Програмата за развитие на туризма  в община Невестино»,то изключително са осъществени мероприятията, за които не се изискват парични средства - предоставяне на информация чрез туристически информационен център за забележителностите в общината, популяризирането на същите чрез интернет и периодически излъчвания чрез националната радиостанция.

Предвид граничния характер на общината, туристите, посещаващи съответните обекти получават обилна информация за района от органите на гранична полиция. Активна екскурзионна дейност се развива във ваканционното селище в Пастух. Освен района около с. Пастух, предпочитани обекти за посещение от кюстендилци са поруганото светилище «Кръстати камен» и «Голямата пещера» край с.Ветрен, резервата «Габра», района на връх Калето край с.Тишаново, историческата църква в с. Раково и пр. За нуждите на отдиха се използва и легловата база в с.Невестино.

Особено популярен е ежегодният фестивал «Струма пее», в който през 2011 г.взеха участие над 1000 души от цялата страна.

Проведоха се през отчетния период и процедурите за избор на изпълнител по дейностите в утвърдения за финансиране от ДФ «Земеделие» проект по мярка 322 за «Обновяване и развитие на населените местта», който включва подобряване на жизнената среда в населените места в община Невестино чрез ремонт на сградния фонд и рехабилитация на инфраструктората в общинските социални пространства.

В обсега на приоритета запазване и преоценяване на културно- историческото наследство и създаване на средища на духовните цености в общината е изграждането на храма «Света Петка» в с. Невестино - фаза  «груб строеж». В същата фаза е и изграждащата се черква в с. Згурово. В подготовка са и процедурите за изграждане на параклис в с.Четирци.

 

КОМЕНТАРИ

Кюстендилец01:42 - 21.02.2012
“Община Невестино продължава да поддържа партньорките си“??? Спрях прочита по нататък,допускам,че може да има подробности как точно се случва това, а няма поставена червена точка???
Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK