Президентът: Благодаря на екипа на противопожарната служба в Благоевград, който е в РС Македония

Снимка: Infomreja.bg

„Наш дълг е да помагаме на братята ни в Република Северна Македония“

Благодаря на екипа на противопожарната служба в Благоевград, който е в Република Северна Македония и се бори стихията да не дойде и у нас. Огнеборците, както и тези, които са ги изпратили, заслужават благодарност и признание, а не упреци. Това заяви президентът Румен Радев по време на работна среща с министър-председателя Стефан Янев и министри от служебния кабинет.

Овладени са всички пожари на територията на страната, като най-голямата заплаха към момента е от територията на Република Северна Македония, където фронтът на пожара вече подхожда на 4 км от нашата граница. „Наш дълг е да помагаме на братята ни в Република Северна Македония“, каза още държавният глава. Румен Радев изрази благодарност към всички огнеборци, военни, служители на МВР, горски служители и местните власти за самоотвержената борба за овладяване на природната стихия. Министър-председателят Стефан Янев подкрепи думите на държавния глава за необходимост от участие на български огнеборци в овладяването на пожарите в Република Северна Македония. „Нашият анализ сочеше, че пожарът може да тръгне към нашата граница“, посочи Янев. Той увери, че българските противопожарни служби са в близост до границата, където ще направят заграждения, така че да не се пренася огънят.

Държавният глава призова за подобаваща компенсация за семействата на мъжете, загубили живота си в борбата с огнената стихия, както и помощ за хората, чиито домове и имущество са засегнати от пожарите. „Не мога да се съглася, че тази компенсация се измерва с 540 лева“, посочи държавният глава. Премиерът Стефан Янев изрази позицията на правителството, че са нужни бързи и адекватни мерки за подкрепа на пострадалите хора и в тази връзка е проведен разговор с финансовия министър за намиране на подходящо решение. Янев призова общинските власти на всички засегнати места за възможно най-бързи действия по оценяване на щетите. Министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев увери по време на срещата, че през следващата седмица ще бъдат представени мерките за подкрепа на пострадалите.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK