На 7 км от България е македонският пожар, няма опасност "да дойде"... засега

Снимка: Infomreja.bg, ком. Николов

Фронтът на пожара, който се вижда оттук, е 13 км с 4 страни, каза комисар Николов

Директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов, областният управител на Благоевград Николай Шушков и директорът на Югозападно държавно предприятие инж. Дамян Дамянов дадоха брифинг за представителите на медиите в село Габрово във връзка с продължаващата борба с пожарите в района. 

Два дни продължава гасенето по българо-македонската граница. Искам да ви уверя, че засега няма опасност за прехвърляне на пожара отвъд границата. Не се налага и евакуация на населението около границата, каза областният управител Николай Шушков.

Тук сме по поръка на премиера Янев да оценим обстановката и да направим организация за осигуряване на безопасността на хората. В момента границата на пожара е на 4 км от нашата граница. Активните огнища са на 7,5 км. Нашият изнесен пост от 25 пожарникари в Македония има задача да запази селата, които са в непосредствена близост до България, да пази източния фронт на пожара да не дойде в България. Има денонощно наблюдение на границата, което се осъществява от полицията, то е визуално и с термовизионни камери през нощта. 75 души са разположени равномерно по границата, които имат задача да подпомагат дейностите на булдозера, които разширява пътя, който да бъде естествена полоса за нашите действия, заяви гл. ком. Николов.

Вероятността в момента да влезе в България е минимална, под 10%, за което ме уверява ръководителят на екипа на българските пожарникари - ком. Г. Пармаков, допълни Николов.

Фронтът на пожара, който се вижда оттук, е 13 км с 4 страни, каза Николов.

Пожарът е във формата на бъбрек, уточни инж. Д. Дамянов. От левия до десния фланг фронтът е 13 км, по-отдалечения фланг до вътрешността на Македония е 7,5 км. Има три огнища по-сериозни - в най-отдалечената част от границата, отляво и отдясно. Тежка е ситуацията на колегите, но няма основание за притеснение. 75 души от ЮЗДП са на терен, допълни Дамянов.

Не можем да кажем дали има шанс пожарът да се прехвърли. Имаме готовност за гасене включително и с авиационна техника, каза Николов.

Нашият български екип е участвал в спасяването на две македонски села. Всички пожари, действащи в страната от тази сутрин, са общо 18. Всички пожари са под контрол - локализирани са и се действа по доизгасяването им. Вятърът е най-големият ни враг, уточни Николов.

Той даде информация за всички 18 „горещи точки“ в страната:

Пожарите в Старосел и Кръстевич са под контрол, оградени са - военни, пожарникари, горски, доброволци наблюдават. 

Петрово - пожарът е под контрол по целия периметър се наблюдава.

Велинград - най-големият пожар към момента, развиващ се в горски фонд от 1000 дка. Димът е дразнещият фактор, който заради вятъра отива в града. 

В Кърджали, Хасково, Перник, Врабча и 4-е кюстендилски пожари са под контрол.

От армията са готови с 22 модула, 3 от тях на терен. Хеликоптерът също е в готовност, каза Николов.

Започна работа по двойки, така да се каже, двама пожарникари и двама полицаи, които да издирват подпалвачи и тези, които не спазват заповедта на земеделския министър за прекратяване на почистване на земеделските земи, припомни комисар Николов.

Поне до 13 август ситуацията в страната ще бъде сериозна. Кодовете, които пристигат при нас от европейските и американски сателити, показват, че опасността ще бъде “екстремно червено”, тоест никакво подценяване не трябва да има. В момента ситуацията е сравнително спокойна, спрямо нашите съседи, трябва да продължим да бъдем така, предупреди Николов.

Той заяви, че пожарът в Кресненско от 2017 е донесъл много поуки за институциите, като например, че ЮЗДП разширило своя капацитет като оборудване и защитни облекла, а пожарникарите успели да координират действията за по-бърза реакция.

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Просеки, направени с цел ограничаване на огъня
Снимка от сателит на активните огнища в Македония
Снимка от сателит на огнищата в Македония
Просеки, направени с цел ограничаване на огъня
Снимка: Infomreja.bg, Н. Шушков
Снимка: Infomreja.bg, инж. Дамянов
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK