Предлагат Сапарева баня да стане курорт от национално значение

Снимки: ОА - Кюстендил

В Сапарева баня се проведе Балканска кръгла маса, посветена на „Здравословните води на България – икономически и социални ползи“

През изминалия уикенд Сапарева баня бе домакин на Балканска кръгла маса, която представи българските постижения в науката, образованието и бизнес продуктите чрез иновации в Wellness & SPA индустрията и нишов туризъм, разработени и финансирани от ЦВП „Наследство БГ“. Форумът се състоя в курортно село Паничище, под патронажа на Министерство на икономиката и Министерство на младежта и спорта, с любезното домакинство на кмета на община Сапарева баня Калин Гелев и Мега проект „Сапарева баня, Кюстендил, България“, в сътрудничество с Центъра за върхови постижения „Наследство БГ“. Сред участниците в широкия форум бяха областният управител на Кюстендил инж. Александър Пандурски и бившият зам. областен Валентина Караганова.

Темата на събитието бе: „Здравословните води на България - икономически и социални ползи“. Основен акцент по време на форума бе промотирането на здравната превенция чрез социални иновации за постигане на икономика, основана на знанието, съобщават от пресцентъра на областната администрация. Сред целите на събитието бе и споделяне на изграден ефективен модел за инвестиции и превръщане на Сапарева баня в „SPA перлата на Балканите“, чрез въвеждане на научни иновации за персонализиране на услуги за нишов туризъм, партньорски мрежи и публично-частно партньорство, изградени в рамките на ЦВП „Наследство БГ“.

„Целта ни е покажем и да рекламираме здравословните води на Балканите и на Сапарева баня. Има още много ползи, които можем да извлечен от това богатство, с което природата ни е дарила тук –минералната вода“, обясни кметът Гелев. „Водата е здраве, за да го имаме, трябва да има и профилактика, не само лечение“, подчерта Калин Гелев и сподели, че Общината е осъществила проучване относно ползите на водата съвместно с НСА, БАН и СУ „Св. Климент Охридски“.

Градоначалникът на Сапарева баня и областният управител инж. Александър Пандурски бяха наградени с почетните звания: “Посланик по Wellness & SPA култура” и „Кавалер на Син клъстер“. Син клъстер е международно доброволно младежко движение, инициирано от първите випуски на магистърската програма „SPA култура, източни и аква практики“. Негова мисия е да разпространява нов вид култура в общуването с водата, знанията за клъстерната структура и памет на водите, както опазването на водите чисти за следващите поколения.

По време на събитието за първи път бе представена визионерска научна концепция на ЦВП „Наследство БГ“ за изграждане в България на икономика, основана на знанието, осигуряваща интелигентен приобщаващ растеж, чрез насочване на инвестиции в мега-проект за изграждане на Сапарева баня в „SPA перлата на Балканите“ и въвеждане на научни иновации, свързани с уникалния потенциал за рекреация на българските минерални води. За първи път бяха презентирани нови образователни програми, внедрени в практиката, както научни иновации, стратегии, концепции, креативни бизнес продукти, проектни инструменти и нови политики за мотивиране на клъстерна отговорност относно култура на качеството при обучението на специализирани кадри и при използване на водата за здравна превенция, социално-икономически растеж, дълголетие и уелбийнг.

Български изследователи от научния екип на проф. Бистра Димитрова представиха най-новите си резултати за превръщане на България в Smart Wellness & Spa дестинация, предлагаща Smart Wellness кристални терапия със структурирани скъпоценни камъни, Smart Wellness хидротерапии със структурирана вода и иновативни антистрес и антиейдж психо релаксиращи, добавена VR или моделиращи аква Well-being технологии. Базово изискване на концепцията е внедряване на електромобилен транспорт в зоните за туризъм, за да се запази чистотата на българския въздух.

По време на кръглата маса кметът на Сапарева баня и ректорът на НСА „Васил Левски“ подписаха билатерален договор за прием на студенти и тяхното професионално реализиране в нишов туризъм.

А на база разработен научен доклад в БАН, проф. Ставрева направи предложение Сапарева баня да бъде обявена за курорт с национално значение, а не с местно, както е досега. Докладът ще бъде внесен за разглеждане в Министерски съвет.

За първи път изследователи от научният екип на проф. Бистра Димитрова представиха българските постижения в сектора и глобални научни изследвания на основа вода, акредитиран български образователен модел за обучение на специализирани кадри за Wellness & SPA сектора и привличане на младите хора за Европейска и Балканска професионална реализация чрез дипломиране в специализирани програми за въведените в НКПД професии и длъжности: управител на SPA център, управител на Wellness център, управител на Thalasso център.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK

//