Повдигнаха обвинение на каналджия, спипан с 16 мигранти край Чирпан

Снимка: Infomreja.bg

Уговорката била всеки един от тях да му плати по 2900 евро

Районна прокуратура-Стара Загора привлече като обвиняем М.А., на 28 г., сирийския гражданин, за това, че на 18.10.2022 г. на км 166 на автомагистрала „Тракия“, общ.Чирпан, с цел да набави за себе си имотна облага, чрез използване на товарен автомобил, марка „Ситроен Джъмпер“, противозаконно е превозвал 16 мигранти.

Две лица от лицата са непълнолетни, като всички са граждани на Сирия, съобщават от дърваното обвинение. 

М.А., на 28 г., е сирийски гражданин, с хуманитарен статут и живее в гр. София. Той се признава за виновен, но не дава обяснения по случая.

За времето от 13 до14.10.2022 г. мигрантите, водени от водач, преминали „зелената“ границата между Турция и България. Уговорката била да платят по 2900 евро на човек. Парите били оставени на гарант в Турция и при пристигане в София те следвало да се обадят на техни роднини, които да заплатят половината от сумата.

Водачът ги съпроводил до гориста местност и ги оставил там. Съобщил им да чакат микробус, който да ги превози през страната. По-късно те били качени в товарен автомобил, „Ситроен Джъмпер“ с водач М.А. На км 166 на автомагистрала „Тракия“ автомобилът бил спрян и задържан.

На М.А. била връчена призовка за предявяване на обвинение, но той напуснал страната. Бил обявен за общодържавно издирване и на 15.03.2023 г. е задържан на аерогара София при влизане в България.  С постановление на наблюдаващ прокурор М.А. е задържан за срок до 72 часа.

По искане на наблюдаващия прокурор от Районна прокуратура-Стара Загора съдът е определил мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо М.А. Активната работа по събиране на доказателства продължава.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK