По предварителни данни: Управляващата СПП е начело след изборите в Сърбия

Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич говори пред медиите след парламентарните избори в страната Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тя печели 129 депутатски места в 250-местния парламент

Коалицията около управляващата Сръбска прогресивна партия (СПП) води с 46,6 на сто от гласовете, следвана от проевропейската опозиционна коалиция "Сърбия срещу насилието" с 23 на сто от гласовете. Това сочат обявените предварителни данни на социологическите агенции ЦеСИД и ИПСОС на базата на представителна извадка от 72,6 на сто от избирателните секции, предаде БТА. Това означава 129 депутатски места за СПП в 250-местния парламент на Сърбия според националната сръбска телевизия РТС. "Сърбия срещу насилието" получава 63 мандата.

Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич обяви тази вечер в централата на управляващата СПП победа с предварителни резултати от 47,1 на сто при обработени 50 процента  от секциите. "Благодаря на всички на граждани на Сърбия, че са гласували за програмата, плана, визията за една успешна Сърбия", заяви Бърнабич. Тя изказа благодарност и на президента Александър Вучич за подкрепата.

Според предварителните данни на ЦеСИД/ИПСОС, публикувани на сайта на ЦеСИД, на трето място се класира участващата в управлението Социалистическата партия на Сърбия с 6,9 на сто или 19 депутатски места. Националистическата коалиция НАДА печели 4,9 процента или 13 мандата. Прагът от три процента за влизане в парламента минава и листата с име „Д-р Бранимир Несторович – ние – гласът от народа“ с 4,8 на сто или 13 депутатски места.

Избирателната активност според ЦеСИД/ИПСОС към 19 часа е била 55,9 на сто.

До предсрочния вот се стигна след протестите в цяла Сърбия, предизвикани от двете масови стрелби през май. Тогава в училище в Белград тийнейджър застреля девет ученици и охранител. Ден по-късно млад мъж откри огън по хора в село близо до Белград, като уби осем души. Сред исканията на протестиращите бяха правителството да поеме отговорност, както и да се прекрати по-нататъшното насърчаване на насилието в медиите и публичното пространство.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK