Паунов предлага общинските язовири в Кюстендилско да станат държавни

снимка: infomreja.bg, архив

Кметът на община Кюстендил Петър Паунов предлага собствеността на общинските язовири да бъде прехвърлена на държавата. Предложението му ще бъде разгледано на предстоящото заседание на Общинския съвет. Докладната записка е в подкрепа на предвидените промени на националното законодателство за гарантиране на пълна координация при стопанисването на водоемите на територията на цялата страна и осигуряване на непрекъснат контрол над състоянието им.

Язовирите и водоемите, собственост на Община Кюстендил са: микроязовир „Граница“, с. Граница; язовир „Върташево“, с площ 29.993 дка, с. Грамаждано; язовир „Гърбавица“ ,с площ 9.251 дка, с. Грамаждано; язовир, с площ 9.374 дка, с. Горна Брестница; язовир с площ 4,129 дка, с. Горна Брестница; язовир с площ 17,562 дка, с. Жиленци; язовир „Кръклински рид“ с площ 18.427 дка, с. Жиленци; язовир с площ 2,973 дка, с. Жиленци.

Междувременно временно изпълняващият длъжността областен управител Даниела Годинова разпореди в рамките на десет дни всички кметове на общини в област Кюстендил да изготвят доклад за състоянието на реките и язовирите на тяхна територия. Докладът трябва да е съпроводен и от проверки на водните обекти. Всеки кмет трябва да предостави писмена информация за броя на обектите на територията на общините.

Кметовете ще трябва да дадат яснота и за това дали са предприели мерки по отношение на предишен доклад за състоянието на реките и язовирите, изготвен от областната управа. Към момента не са констатирани проблеми.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK