Президентът: Решаването на проблемите на общините изисква дългосрочна стратегия и ангажименти на държавата

Снимки: Президентство, Пресцентър

Това той заяви при откриването на Общото събрание на Националното сдружение на общините

Не можем да продължим да говорим пожелателно и абстрактно за проблемите на общините като демографската криза, убийствените регионални дисбаланси, решаването на тежките структурни проблеми на парче, разчитайки на всеотдайността и инициативността на отделни кметове. Всичко това изисква системен подход, а в изоставащите региони е необходима категорична намеса на държавата с ясна и дългосрочна стратегия и ангажименти. Това заяви президентът Румен Радев по време на официалното откриване на Общото събрание на Националното сдружение на общините в Република България. В рамките на форума се очаква да бъдат избрани членовете на новия Управителен съвет и Контролен съвет на Сдружението, както и техните председатели.

Държавният глава поздрави новоизбраните и преизбраните кметове на населени места на изминалия местен вот и подчерта, че гласуваното им доверие изисква отговорност то да бъде оправдано. Румен Радев подчерта, че кметовете имат подкрепата на президентската институция по всички важни въпроси на местното самоуправление.

„Отвъд медийния шум и някои доста по-гласовити обществени групи, остават милиони българи със своето ежедневие, проблеми и очаквания и вие сте хората, които най-добре познавате техните грижи, които нямат партиен цвят“, обърна се президентът към кметовете. По думите му не е случайно, че хората виждат в тяхно лице държавата, тъй като именно в кметовете хората виждат последната си опора по време на кризи и политическа нестабилност. „Очакванията към местната власт растат, без обаче да се увеличават правомощията и инструментите, с които тя разполага, за да може да отговори на тези очаквания“, посочи държавният глава и открои необходимостта от балансирано решение по този въпрос, за да има България силна и отговорна местна власт.

Президентът припомни, че още в началото на своя мандат е застанал зад каузата на кметовете за постигане на финансова децентрализация и по-голяма самостоятелност на общините, за да бъдат решавани проблемите в местната власт по-рационално и за да бъде тя по-силна и отговорна. По думите на държавния глава приетата от управляващите наскоро инвестиционна програма за общински проекти е стъпка напред, но и в нея е заложен централизиран подход, тъй като средствата се отпускат от централната власт, макар и на база внесени готови проекти. „Пътят е в друга посока – децентрализация, по-голяма самостоятелност и тук можете да продължите да разчитате на моята подкрепа“, заяви Румен Радев.

Държавният глава призова градоначалниците да поставят пред изпълнителната власт въпроса за Фонда „Сигурност на електроенергийната система“, тъй като дискутираното допълнително финансиране на програмата за обновяване на многофамилните жилищни сгради се обсъжда да дойде именно от този фонд. Въпросът за състоянието и бъдещето на фонда е важен и заради планираната либерализация на цените на електрическата енергия от 1 юли, посочи президентът и припомни, че наложеното от него вето на измененията в Закона за енергетиката е заради липсата на ясни механизми как ще бъдат компенсирани енергийно бедните, а Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ е призван да гарантира именно социална защита и устойчивост.

Румен Радев открои и въпроса за амбулаториите за доболнична помощ в 351 населени места, за които служебното правителство е изработило, внесло и защитило проект пред Европейската комисия. Президентът отправи призив представителите на изпълнителната власт да бъдат попитани какво е развитието по темата, тъй като в редица отдалечени населени места хората остават с впечатлението, че държавата ги е изоставила без медицински пункт.

„Недопустимо е в 21 век, в България, член на ЕС, множество населени места да нямат достъп до водоснабдяване и канализация, да има толкова много технологични загуби на вода, някъде достигат 60-70%“, заяви държавният глава. Той посочи, че е необходимо внедряването на нови технологии и даде пример с високотехнологичен затворен воден цикъл в Йерусалим, където загубите на вода в мрежата са сведени до незначителни количества. Президентът обърна внимание и на съотношението между цена и качество при водоснабдяването и призова за справедливо законодателство, което да включва и местната власт в определянето на цените, предвид отговорността, която тя носи за качеството на предоставяната услуга. „Очаквам централната власт да се намеси и да ви помага не просто с пари, а с нови технологии, които наистина да пестят и да доведат до оптимизация в този сектор“, подчерта още държавният глава.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK