Общинските съветници от ПП „Партия на зелените“ се срещнаха с депутатите в Кюстендил

Снимка: Infomreja.bg

Искат да бъде довършен язовир Кюстендил

Групата общински съветници от ПП „Партия на зелените“ – Гражданска листа, се срещнаха с народните представители Христо Терзийски, Бойко Клечков, Мая Манолова и Галина Таваличка.

Срещата е във връзка с отправена покана от страна на местните парламентаристи към депутатите от 10 МИР – Кюстендил, като целта е да се обсъдят възможностите за развитие на Областта.

Общинските съветници представиха основни приоритети, които според тях трябва да бъдат отстоявани и реализирани, а именно:

  1. Реализиране на индустриална зона на територията на с. Жиленци, местността Сенокос, за която има сключен меморандум за сътрудничество между община Кюстендил и Национална компания „Индустриални зони“.
  2. Промяна на законодателството за консолидиране на ВиК асоциацията, т.е. да се предостави възможност за консолидиране на  ВиК асоциация без участието на една община на обособената територия.
  3. Да се търси възможност за финансиране за ремонт на „Чифте баня“ и Художествената галерия.
  4. Довършване на язовир Кюстендил.
  5. Работа в посока намаляване на таксата за напояване на декар земя при гравитачно водоподаване.
  6. Лобиране за финансиране на Местна инициативна група - МИГ „Невестино-Кюстендил“.
  7. При процедури по ОПИК да се настоява за даване на допълнителни точки на ниво области, а не на ниво региони. По този начин ще се финансират повече проекти на територията на област Кюстендил.
  8. Да се настоява за допълнително финансиране не само на Северозападния регион, а и на пограничните райони като Кюстендил.
  9. Продължаване работата по изграждането на нова лекоатлетическа писта на стадион „Осогово“.
  10.  Активна работа за оставането само на трите области Кюстендил, Перник и Стара Загора като допустими за финансиране по Фонда за справедлив преход (ФСП) по-известен като „Зелената сделка“
  11.  В Плана за възстановяване и устойчивост:
  • Инвестиция 2

Програма за финансиране на единични мерки за енергия от възобновяеми източници в еднофамилни сгради и многофамилни сгради, които не са свързани към топлопреносни и газопреносни мрежи.

ПРЕДЛОЖЕНИЕ:

ДА ОТПАДНЕ ОГРАНИЧЕНИЕТО ЗА СГРАДИ, СВЪРЗАНИ КЪМ ГАЗОПРЕНОСНИ МРЕЖИ! Голяма част от домакинствата в Кюстендил, а вече и в Дупница, са свързани към мрежите. Въпреки това те трябва да имат право да кандидатстват за финансиране, защото също като несвързаните, потребяват електричество в бита.

  • Местно развитие

Програма за изграждане/доизграждане/реконструкция на водоснабдителни и канализационни системи, вкл. и пречиствателни станции за отпадъчни води за агломерациите между 2000 и 10 000 е.ж.

  • Агломерациите да бъдат между 500 и 10 000 е.ж, защото нашите села са под 2000 е.ж. и няма да могат да се възползват от това финансиране ако не бъде намален броят еквивалент жители.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK