Общината гони наемателя на Мощанската къща в Благоевград незаконно?

Снимка: Infomreja.bg

В момента тече дело, заради което би трябвало да е недопустимо изземването на имота

Аз съм най-добрият досега стопанин на Мощанската къща! Ако се появи друг, който да отдава сърце е ресуср за нея и да се грижи добре, аз първа ще го подкрепя.

Това заяви на пресконференция Надежда Андонова, която е наемател на общинската сграда – Мощанска къща, в Благоевград от 2020 година. Надежда е принудена да напусне предсрочно – преди изтичане на договора за наем, къщата, след решение на ОбС-Благоевград, преди месеци.

Мотивът е, че Андонова не ползвала къщата по предназначение – а именно образователни и културни цели. Заявление до кмета е подадено от директора на Центъра за личностно и творческо развитие (Бивш „младежки дом“) – Богдана Костадинова. Според Костадинова в къщата не протичал образователен процес, независимо, че тя е арена за дейности на академия за мода, изложбена зала, зала с разбой за тъкане, академия за плетене, co-working пространство, дюкян.

Андонова стопанисва къщата – обявена за културна, историческа и архитектурна ценност, от 2020 година с разрешение на ОбС по време на кабинета „Камбитов“. Преди да бъде наета от Андонова, къщата е била използвана за много малко дейности.

Богдана Костадинова е изразила съмнение, че в къщата протича обучителен процес, с което кмета се възползва от законовото му право да прекрати договора за наем, в който е подчертано, че къщата ще е се използва именно с такива цели. Затова е внесено предложение до ОбС, което е гласувано положително и предполага до 20 септември Андонова да се изнесе.

Тя обаче обжалва решението на ОбС и нейните адвокати са я информирали, че докато тече дело в Административния съд, то изпълнението на решението на ОбС е възпряно и никой не може да я изгони.

На 15 септември обаче Андонова получава писмо на личния си адрес, с което Община Благоевград я уведомява, че до 20-и тя трябва да освободи къщата.

Според Андонова, която води два платени курса по моден дизайн, това не може да стане, защото всички дейности са планирани, има записани участници в курсове и академии, които се провеждат в къщата.

Така Общината „нарушава организацията“, която Андонова твърди, че е направила в дългосрочен план до октомври 2024 години, когато всъщност ѝ изтича договора за наем.

А в къщата работят освен Андонова – и доброволци, които провеждат курсове по плетене, занаяти, хора, които използват пространството си за представяне на книги, изложби, арт и музикални събития. Андонова твърди, че къщата е отворена за всеки посетител, дори се канят такива, които преминават в стария квартал „Вароша“, където се намира Мощанската къща.

Досега – за 3 години наем, Андонова е вложила около 50 000 лв. под формата не само на финансови средства, но и материални дарения и труд за облагородяването на къщата и превръщането ѝ в арт пространство, достъпно за всеки. Затова, ако бъде изгонена, тя ще заведе дело срещу Общината за нанасяне на имуществени щети и пропуснати ползи.

Според Андонова културният календар, случващ се в Мощанската къща, е много по-богат от този на Общината. В 2661 часа  се събират дейностите, случващи се в общинската сграда.

Андонова бе категорична, че тя не взема наем от разположените академии на доброволци в къщата, както и че не печели от наем за определени събития, дори като домакин помага за тяхното промотиране.

Наемът, който Андонова заплаща за месец на Общината, е в размер на 280 лв. Тя не скри желанието си да придобие къщата не само като наемател, но и като собственик, ала каза, че е наясно с това, че законът не позволява това.

„Аз съм най-добрата предизборна кампания за всеки кандидат, който иска да помогне“, каза Андонова.

ПОВЕЧЕ ЗА КАЗУСА МОЖЕТЕ ДА СЕ ВИДИТЕ ТУК

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK

//