Общинари от Гоце Делчев изгониха Бизнес инкубатора от ПМГ „Яне Сандански“

снимки: Краси Терзиева, infomreja.bg

Бизнес инкубаторът в Гоце Делчев остана на улицата, работещите строиха бюрата си на площада в знак на протест и така стотици жители на града разбраха за проблема, който стои нерешен вече почти две години за отнемане на помещенията в ПМГ „Яне Сандански“, предоставени на неправителствената организцация под наем.

„В петък представители на общинската администрация буквално ни изхвърлиха от помещенията, смениха патроните на вратите и изнесоха в коридора цялото ни оборудване, оплака се директорката Росица Джамбазова.

Тя обясни, че спрямо Бизнес инкубатора се прилагат двойни стандарти, тъй като Общинският съвет, който през 2008 г. го е ситуирал в гимназията, по-късно със свое решение е удължил срока за ползване под наем на помещенията в ПМГ “Яне Сандански“ до 2014 година, а Общината по искане на директорката на учебното заведение прекратява предсрочно договора.

„Преди една година по настояване на директорката на гимназията Елка Божикова ни бяха отнети част от помещенията, за които имахме договор, но те и до ден днешен са неизползваеми и заключени, което ме кара да мисля, че в цялата ситуация освен преднамереност, някой има интерес Бизнес инкубаторът в Гоце Делчев да бъде ликвидиран“, коментира Росица Джамбазова.

По думите на Джамбазова решението на Община Гоце Делчев се обжалва във ВАС, но делото е насрочено чак за 12 юни.

Междувременно Община Гоце Делчев на два пъти предоставяше през последните две години помещения, където Бизнес инкубаторът да бъде преместен, но ръководството на инкубатора не ги одобри.

“Предложиха ни помещения на последния етаж в сградата на стария съд в града, които освен че не са достатъчни, са и крайно неудобни. Според договора, тъй като той бе предвиден за дългосрочна дейност, ние ремонтирахме и оборудвахме две обучителни зали. В момента например водим по групи няколко обучения, разработваме нови проекти, подготвяме регионален форум, а се оказва, че от понеделник оставаме на улицата и не можем да продължим да работим“, заяви още Джамбазова.

Тя уточни, че всички ремонти са извършени с европейски пари, а сега помещенията им се отнемат, без да се спазят клаузите, според които при прекратяване на договора на Бизнес инкубатора трябва да се предоставят по-добри или близки до настоящите условия.

„Не знам как ще решим проблема и как ще работим занапред. Времето още е студено и не позволява извършването на ремонти, а от друга страна наемите са много високи, с каквито средства не разполагаме. Съмнявам се, че гимназията има нужда от нашите помещения при положение, че търговските обекти не се пипат, а гонят нас“, коментира Росица Джамбазова.

От Община Гоце Делчев заявиха, че в случая няма закононарушение и са спазени всички срокове за предизвестия, след което се е пристъпило към освобождаване на помещенията.

Спазени са и клаузите по договора, като сме предложили почти равностойно помещение на Бизнес инкубатора при договорка да се търси в бъдеще база, която напълно да задоволява нуждите им, увериха от кметството.

При въпрос дали ще завежда дело срещу Общината, Росица Джамбазова отговори, че е безсмислено, тъй като тя притежава решението на Общинския съвет, с което срокът за използване на помещенията под наем в гимназията е до 2014 г.

 

КОМЕНТАРИ

Бръмбар15:37 - 05.03.2012
Е, плащането на наем явно не е достатъчно. Трябвало е да платят и друго на друг ;)
12308:41 - 05.03.2012
Тук има намеса на един умник Мишев, който се изживява за голям новатор и измисля какви ли не нововъведения без да се съобразява с никой ш с нищо. Всичко , което си науми е правилно и това е !!!
Димитър02:25 - 04.03.2012
Българска работа! Една от малкото полезни организации за гражданите на Гоце Делчев и района, остава на улицата - в пряк и преносен смисъл! Срамота!
Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK