Кметът на Мусомища раздаде за Тодоровден куп грамоти на състезателите и венци на конете

снимки: Краси Терзиева, infomreja.bg

Иван Савов и Симеон Караджов от гоцеделчевското село Мусомища и техните охранени и издържливи коне станаха първенци на проведеното днес по случай Тодоровден състезание, което от няколко години насам се превърна в традиция за селото.

Заради липса на подходящо пространство, и тази година не се проведоха неизменните за празника конни надбягвания, но за сметка на това бе организирано състезание за теглене на тежки товари от дървени трупи, които при победа останаха като достойно спечелени награди за собствениците на конете.

Така днешният ден бе двоен празник за жителите на Мусомища, които почетоха едновременно 3 март и Тодоровден. Сърцатият Аврам Магов поведе на кон и с българския национален флаг, с което постави началото на състезанията.

Близо 1000 души от Мусомища, Гоце Делчев и целия регион посветиха слънчевия съботен следобед на атракцията в местността "Топлика" край селото. В надпреварата участие взеха 21 собственици на 19 добре охранени и издръжливи коне от Хаджидимово, Гърмен, Огняново, Гоце Делчев и, разбир се, домакините от Мусомища. 

Конете и техните стопани се състезаваха в четири кръга, при които конете, впрегнати в каруци, теглеха огромни трупи с кубатура съобразена с теглото на животните. В четирите състезателни кръга според регламента конете бяха разпределени в групи с тегло до 250, 350, 400 и над 400 кг.

Много от кончетата още при първите си опити да потеглят с тежкия товар подвиваха крака, но други пък с големи усилия успяваха, макар и принудени от камшиците.

Спечелените първо, второ и трето място от коня на Иван Савов му донесоха 6 огромни трупи с обща кубатура около 8 кубика висококачествена дървесина. Конят на Симеон Караджов от с. Мусомища за радост и гордост на стопанина му изтегли най-тежкия товар и бе класиран на първо място в най-тежката категория с тегло над 400 кг. 

Кметът на селото Иван Ламрев връчи грамоти на всички участници в тазгодишното състезание, а наградата за конете бяха красиви зелени венци, предвестници на пролетта. 

Според старата легендата на този ден Св. Тодор съблякъл своите девет кожуха и яхнал бял кон, за да отиде при Бога да измоли лято.

Тодоровден е празник и на младите невести, които са се омъжили през годината, и затова се нарича също и “Булкина неделя”. Извършват се обреди за здраве и плодовитост на младите булки, както и конни състезания, които са емблематични за празника. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK