35 коне мериха сила и грация край Симитли

снимки: Община Симитли

Стотици фенове на конните състезания се събраха на мегдана край Крупник на първия общински празник за Тодоровден в Симитли. 35 коне се надбягваха и мериха сили в борбата за голямата награда - тон и половина фураж.

Жребецът на Емил Димитров от Полена е най-якият в община Симитли. Четириногото с лекота отвя конкуренцията при тегленето на пълна каруца, натоварена с един тон фураж. Повече от два часа на мегдана край Крупник конете мериха силите си, всяко в своята категория. Стопаните на най-силните получиха парични награди и си поделиха товара в каруцата, с който се бориха за призовата тройка.

Най-пъргавите кончета са в Крупник, показа крайното класиране след оспорвано състезание. Първото място бе за жребеца на Милан Ташков от Крупник, негов първи подгласник стана кобилката на Петър Траянов, на трето място се класира красавецът на Георги Заеков от село Полена. Всички призьори получиха грамота и парична награда, осигурени от Община Симитли.

Безапелативно, журито на конския конкурс определи кончето на Мариан Атанасов за най-атрактивния участник. На нова каубойска шапка се радва най-атрактивният ездач, пристигнал на състезанията, пременен досущ като герой от каубойски филм. За ревностното пазене на изконните традиции бе отличен Емил Заеков, който участваше в състезанието, пременен в народна носия. Организаторите го дариха с тъкана черга да застила седлото на кобилката си Мая.

И Читалището в село Крупник отличи още четирима участници в кушиите със специални награди. Арт-часовник получи най-дългогодишният участник в конните състезания- Валери Илчов от Крупник. Най-младият сред ездачите бе 10-годишният Даниел Заеков от Полена. Отличието за дамско участие безапелативно отиде при единствената дама- Симона Далева от село Полена. Специална награда за смелост взе и единственият участник от село Черниче Марио Борисов.

Първите общински конни състезания в Симитли преминаха без магарешко участие. Досега кушиите се организираха поотделно от всяко кметство по селата. Най-активни винаги са били съседите от Крупник, Полена и Черниче. Затова празникът бе в землището, където е пресечната точка на границата между селата.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK