На търг в Банско: Събраха четвърт милион за деца в риск

Снимка: БФСки

Световната ски купа ще остане в историята не само със спортните успехи!

243 745 лв. за деца в нужда събраха на благотворителна вечеря в Банско.

На 10 февруари 2024 г. Visa България, Българската федерация по ски (БФСки) и Fibank (Първа инвестиционна банка) организираха специална гала вечеря, която обедини известни личности около кауза на Българската спортна федерация за деца и младежи в риск. По време на вечерята в Premium Club Банско на Бъндеришка поляна се проведе благотворителен търг и томбола за над 25 емблематични предмета, предоставени от известни спортисти. Общо 243 745 лв. бяха събрани в подкрепа на Българската спортна федерация за деца и младежи в риск.

На събитието присъстваха официални лица от страна на организаторите, известни спортисти и Йохан Елиаш – президент на Международната федерация по ски и сноуборд, който дари за благотворителния търг ракетата на Новак Джокович, подписана лично от тенис легендата.

Звездите от спорта, които дариха в подкрепа на благотворителната инициатива свои емблематични предмети, свързани с лични моменти и спортни постижения, бяха: Тед Лигети, Тина Мазе, Марк Жирардели, Христо Стоичков, Алберто Томба, Радо Янков и Петър Попангелов. Атлетите от Team Visa: Ана Файт, Инга Швьонтек и Анджела Мужинич Винцетич, както и звездата нa българските ски - Алберт Попов, също подкрепиха благотворителната гала със свои предмети, като се включиха виртуално със специални видео обръщения.

Водещи на изисканото събитие бяха оперната прима Еделина Кънева и обичаният от всички Орлин Горанов. Концертмайсторът на Royal Opera House - Васко Василев и емблематичното му трио допринесоха за настроението на гостите, а менюто бе специално приготвено от носителя на две звезди Мишлен – шеф Реми Жиро.

В рамките на гала вечерята бяха отбелязани 100-годишните юбилеи на FIS и БФСки. Интересен факт е, че Българската федерация по ски, основана на 5 февруари 1924 г., е една от десетте ски федерации в света, които могат да се похвалят със 100-годишна история и традиции. По този повод по време на благотворителната вечеря Цеко Минев – президент на Българската федерация по ски, Член на Съвета на Международната федерация по ски и сноуборд и председател на Организационния комитет на Световната купа по ски в Банско, и един от мажоритарните акционери в Първа инвестиционна банка, връчи на г-н Йохан Елиаш - Президент на Международната федерация по ски и сноуборд, специалното юбилейно издание - „Алманах 100 години БФСки“ и сребърен юбилеен медал "100 години БФСки". Ексклузивният медал е отсечен от Новозеландския монетен двор по поръчка на Fibank в лимитиран тираж от само 150 броя.

Оценка за добрата организация на двудневното спортно събитие даде кметът на Банско - Стойчо Баненски, който заяви:

Световната купа по ски Банско 2024 вече е в историята - на световния спорт и на Банско. Месеци наред живяхме с ангажимента да се подготвим на такова ниво, каквото изискват състезания от световен ранг, и с отговорността да представим достойно България и Банско.

Справихме се!

Дори отмененият слалом не е повод за разочарование, защото ние изпитваме респект към природата и знаем кога и къде да спрем.

Днес аз искам да благодаря. Благодарен съм на всички, които бяха съпричастни към най-голямото спортно събитие в България за 2024 година. Не мога да изредя всички, защото хиляди хора участваха в това начинание с време, труд и емоции.

Все пак, искам да изкажа специалната си благодарност към моите съграждани.

Банскалии, благодаря ви и се гордея с вас!

Отново доказахме, че сме единни, силни, смели и сърцати хора. Можем и да работим, и да се веселим като за световно. Бъдете здрави!

Време е за нови върхове!

КОМЕНТАРИ

Надежда07:48 - 13.02.2024
Горда съм с такава новина. Децата имат нужда
Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK