Не е само Нотариуса: Над 70 000 българи сменили ЕГН-то си

Коментар по темата направи Андрей Цеков от Смолян

Не е необичайна новина, че има хора с променено ЕГН. Данни, с които аз разполагам, такива са над 70 000 в България.

Това стана ясно от изказване на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, който бе в Смолян.

Гражданската регистрация и административното обслужване са дирекция - част от МРРБ.

Нотариуса е променил ЕГН-то си през 1999-2000 г. Най-вероятно проверката в МРРБ ще установи наличието на подобен съдебен акт. От там нататък ще трябва да се види кой е този съд и на базата на какви доказателства е извършил тази промяна, каза Цеков.

Той обясни и механизма за смяната на номера.

Промяната на ЕГН обикновено става въз основа на съдебен акт. Даже винаги въз основа на съдебен акт и това става по реда на охранителните производства за установяване на факти по Граждански процесуалния кодекс. За съжаление този тип исково производство, особено в годините преди присъединяването на България към ЕС, беше използвано основно за преодоляване на черни печати в паспортите за хора, които работеха нелегално. Тоест използвана е била съдебната система чрез този иск за установяване на факти да се променя рождена дата. Става относително просто – водят се няколко свидетели, които да свидетелстват, че лицето се е родило не на първи, а на втори например. Променя се след това ЕГН-то и лицето получава абсолютно нови лични данни, каза Цеков.

В Смолня Цеков проведе работна среща с областния управител Захари Сираков, кметовете и народни представители от региона. В срещата участва и инж. Ясен Йорданов – председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“.

 

МРРБ: Среща в Смолян

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK