Мисия рекорд в Тур дьо Франс: колоездачът Марк Кавендиш продължава кариерата си

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Той дели първото място с легендарния белгиец Еди Меркс

Британският колоездач Марк Кавендиш обяви, че ще отложи с една година пенсионирането си от спорта и ще продължи кариерата си през 2024 г. Той съобщи, че е удължил договора си с отбора на "Астана", където кара от началото на 2023 г.

Кавендиш, който е на 38 години, ще атакува още веднъж рекорда по етапни победи в Тур дьо Франс, което остава неговата голяма цел. Той дели първото място с легендарния белгиец Еди Меркс, като двамата имат по 34 етапна успеха.

"През тази година обявих моето отказване, но след като напуснах Тура заради падане и счупена ключица, това определено не беше мечтаното ми сбогуване. Александър Винокуров ми каза "защо не останеш още една година", обсъдих го със семейството ми и получих положителен отговор. Така че - още една година", каза Кавендиш във видеообръщение.

Той спечели последния етап в Джиро д'Италия през тази година, след което взе участие в Тура и завърши втори в седмия етап, но ден по-късно падна и напусна надпреварата.

Кавендиш взе последната си етапна победа в Тур дьо Франс през 2021 г., когато имаше общо четири успеха. През 2022 г. не беше избран от "Куикстеп" да кара в състезанието, което го принуди да напусне и изненадващо да премине в "Астана".

"През миналата година не бяхме подготвени за идването на Марк, но сега правим нужните промени при спринтьорите, за да му помагаме подобаващо. Знам, че не е лесно да промениш решението си, но го попитах дали след години няма да съжалява, че не е направил още един опит, така че той реши да остане", коментира директорът на "Астана" Александър Винокуров.

През юли 2024 г., когато ще се проведе 111-ата обиколка на Франция, Кавендиш ще е на 39 години. В историята на Тура само двама души са печелили етапни победи, след като са навършили 38 години - това се случва през 1963 г. (Пино Серами на 41 г.) и през 1974 г. (Раймон Пулидор на 38 г.). /Дневник/

 

КОМЕНТАРИ

FACEBOOK