Магистратите в Кюстендил отмениха ограничения достъп до частната болницата в Дупница, премахват бариерата

Снимка: Личен архив

Административен съд – град Кюстендил е отменил решение на Общински съвет – Дупница от 2015 г. за поставянето на бариера в района на частната болница „Свети Иван Рилски“.

Делото е образувано по повод на подаден протест от Михаил Крушовски - прокурор в Районна прокуратура – град Дупница.

Изложени са доводи срещу даденото съгласие от общинските съветници за поставяне на техническо съоръжение за регулиране достъпа до лечебно заведение - МБАЛ “Свети Иван Рилски - 2003” ООД.

Съдът е уважил искането за отмяна на акта, като е констатирал, че е нарушена както процедурата за вземане на това решение по Администравно-процесуалния кодекс, така и материалния закон.

Мотивите са, че улицата е публична общинска собственост, представлява път по смисъла на Закона за движение по пътищата, чието ползване не може да бъде ограничено с регулиране на достъпа до него.

С молба от 17.03.2015г. управителят на здравното заведение е поискал от кмета на Община Дупница да се осигури и регулира достъпа до болницата.

Посочва се, че при осъществяването на дейността на болницата ежедневно идват множество граждани, което води до струпване на множество транспортни средства, а това затруднява изключително достъпа до лечебното заведение на автомобили със специален режим и на обикновени граждани.

Посочено е още, че неколкократно се стигало до инциденти с повредени автомобили, буйстващи шофьори и др., налагащи намеса на полиция.

По – късно молбата е разгледана от Комисията по безопасност на движението към ОбС на заседание от 23.03.2015г..

Въз основа на решението на комисията, кметът на Община Дупница е изготвил докладна записка за даване на съгласие да се постави техническо съоръжение на улицата.

По – късно то беше прието от местния парламент с 28 гласа „за“ и 1 „против“.

Това обаче от своя страна предизвика и множество недоволства сред дупничани, а вече е факт и отмяна на решението.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK

//