Йордан Кисьов спечели Националната награда за живопис на Майстора

Снимки: Infomreja.bg

Кисьов: Много е трудно да се твори в днешно време

Художникът Йордан Кисьов от Силистра е тазгодишният носител на Национална награда за живопис "Владимир Димитров-Майстора". Отличието беше връчено от кмета на Кюстендил – Петър Паунов.

Общо петима бяха номинираните през тази година, а именно - Георги Лечев, Димитър Чолаков, Румен Гашаров и Румен Жеков и Йордан Кисьов.

“Тази дата ни събира нас, кюстендилци и хората, занимаващи се с изобразително изкуство по повод рождения ден на една изключителна личност - Майстора. Личност, която изгрява като пътеводна звезда и остава там, за да осветява културния небосклон. Познаваме добре духовното наследство, което завещава на поколенията изключителния художник. Той ще остане в съзнанието ни и с добродетелите си – скромността, човечността и съпричастността“, каза  в приветствието си пред кюстендилци, директорът на галерията Валентин Господинов.

„Силно съм развълнуван. Това е голяма чест за мен и задължение оттук нататък. Това не е случайна награда. Тя е на името на един от най-големите български художници, тази награда я дължа на моя син. Благодарение на него аз стигнах до тук, да стоя срещу вас“, каза силно развълнуван Йордан Кисьов.

Той е роден през 1945 година. Завършва Художествената гимназия в София в класа на Димитър Арнаудов, а после монументална живопис във Факултета по изобразително изкуство към Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”. През 1973 година постъпва на работа като уредник в Художествената галерия в Силистра,  от 1990 до 2013 година е неин директор.

„Започнах първоначална да рисува пейзажи, портрети, натюрморт и голи тела, на които слагах черни лентички, за да не познае съпругата ми коя ми е позирала“, обяснява с усмивка художникът. Продължава да се развива, като казва, че някои негови колеги далеч по-рано са получили наградите си, „вероятно аз по-бавно съм се развивал, но по-стабилно“.

От 14 - годишен рисува, като продължава и към този момент. Надява се другата година да представи изложба в Художествената галерия в Кюстендил.

Ателието, в което твори го нарича свой манастир, в който прекарва по-голямата част от времето си. „Много е трудно да се твори в днешно време, дано не прозвучи самохвално, но си е известно геройство да продължаваш да правиш това, което те е обрекло“, споделя още Кисьов.

Наградата на името на Майстора съществува от 1973 г. до края на 80-те години на миналия век, след което е възстановена през 2012 г.

Нейни носители през годините са Андрей Даниел, Свилен Блажев, Ивайло Мирчев, Станислав Памукчиев, Николай Майсторов, Анета Дръгушану, Захари Каменов и Елица Тодорова.

По традиция след церемонията бе открита изложбата и на Елица Тодорова, носител на Националната награда за живопис за 2020 г. Тя е удостоена със званието „Почетен гражданин на град Кюстендил“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK