Изпускат два язовира в Кюстендилско

снимка: infomreja.bg, архив

Изпускат два язовира в Кюстендилско, заради повишени нива. Служители на община Кюстендил са направили оглед на микро-язовирите във ”Въртешево”-село Грамаждано и в село Граница по разпореждане на кмета на община Кюстендил Петър Паунов.

”Ревизията на водоемите е установила, че в тях има вода, затова започва бавно изпускане на водите. За целта общината е потърсила съдействие от пожарната за предоставяне на помпи. Община Кюстендил е изпратила писма до кметовете в населените места да проверяват нивото на водата в язовирите, при евентуално повишение да сигнализират”, съобщи Цветанка Христова общински секретар.

Двата язовира в Горна Гращица, както и тези в Багренци, Берсин, Преколница, Дренов дол, стопанисвани от Напоителни системи са дадени на частни лица, които са предупредени да следят състоянието на водните съоръжения. Язовира в Катрище е грижа на земеделската кооперация в селото, кооперацията в Таваличево е дала язовира под аренда. Сдружение за напояване в село Лозно стопанисва тамошния язовир.

Както вече съобщихме, кметът на община Кюстендил Петър Паунов предлага собствеността на общинските язовири да бъде прехвърлена на държавата. Предложението му ще бъде разгледано на предстоящото заседание на Общинския съвет. Докладната записка е в подкрепа на предвидените промени на националното законодателство за гарантиране на пълна координация при стопанисването на водоемите на територията на цялата страна и осигуряване на непрекъснат контрол над състоянието им.

Язовирите и водоемите, собственост на Община Кюстендил са: микроязовир „Граница“, с. Граница; язовир „Върташево“, с площ 29.993 дка, с. Грамаждано; язовир „Гърбавица“ ,с площ 9.251 дка, с. Грамаждано; язовир, с площ 9.374 дка, с. Горна Брестница; язовир с площ 4,129 дка, с. Горна Брестница; язовир с площ 17,562 дка, с. Жиленци; язовир „Кръклински рид“ с площ 18.427 дка, с. Жиленци; язовир с площ 2,973 дка, с. Жиленци.

Областният управител Даниела Годинова разпореди в рамките на десет дни всички кметове на общини в област Кюстендил да изготвят доклад за състоянието на реките и язовирите на тяхна територия.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK

//