ВАС възстанови Георги Владимиров-Фози като шеф на митническия пункт в ГКПП-Гюешево

Георги Владимиров-Фози, снимка: Нора Василева, infomreja.bg
Върховният административен съд върна като шеф на митническия пункт ГКПП - Гюешево отстранения преди година Георги Владимиров – Фози. Връщането на отстранения митнически шеф е заради процедурни пропуски в документация, оформена от шефа на Агенция „Митници” – Ваньо Танов.

Решението на ВАС е от преди седмица, и малко след като станало известно, Фози се върнал на работа на Гюешево, твърдят работещи на митническия пункт.

Според мотивите към съдийското решение на 04.12.2009 г. е извършено оценяване на всички служители в Митница Кюстендил, включително на двамата заемали длъжност „началник на МП”. За оценката са използвани предварително оповестените критерии за подбор, огласени с „Процедура за съкращаване на персонала на АМ”.

В края на препитването Георги Владимиров е получил 90 точки, а служителят Николай Любиков, вторият изпълнявал същата длъжност - 87 точки.

“Безспорно е, че Законът за държавния служител не предвижда задължително провеждане на процедура по подбор при съкращаване на щатните бройки и длъжности. Правото на преценка е субективно такова на органа по назначаване и директорът на АМ е имал възможността да извърши съкращаването само въз основа на правата, произтичащи от предоставената му от закона оперативна самостоятелност, без да е длъжен да провежда подбор. Изпълнявайки изискването на чл. 13 от АПК обаче, директорът е одобрил „Процедурата за съкращаване на персонала в АМ”.

По този начин одобрената процедура става задължителна за изпълнение норма…”, пише в мотивите на тричленния състав Върховният административен съд. Съдът посочва, че касаторът /Георги Владимиров- Фози/ е показал по-добри резултати (той има 90 точки), в сравнение с служителя Любиков, който е имал 87 точки, но въпреки това последният е оставен на работа, а Владимиров е съкратен.

Сега Агенция “Митници” трябва да плати на Владимиров и разноските по делата в размер на 935 лв.

Георги Владимиров работи в системата на митниците от 1991 г.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK

//