Изложбата „Македония-спомени от Бяло море” гостува в Благоевград

снимка: Община Благоевград

Регионален исторически музей – Благоевград ще представи изложбата “Македония – спомени от Бяло море“.

Експозицията е гостуваща и е инициирана от Елена Александрова - уредник в отдел „Българските земи през ХV - ХХ век”. Проявата е подкрепена от сдружение “Бяло море“ в лицето на Елисавета Занешева, Радослав Христосков и Тодор Георгиев. 

Изложбата „Македония – спомени от Бяло море” включва над сто фотографии на оцелелите паметници на българското културно-историческо наследство в Егейска Македония.

Заснети са изключително рядко срещаните днес в тази област изображения на Светите Седмочисленици, стенописи и икони с надписи на български език, училищни сгради, надгробни паметници, вещи от бита, както и изгледи от населени места, свързани с историята ни от периода на Първото българско царство, борбите на населението за църква и просвета, борбите за национално освобождение.

На откриването на изложбата ще присъстват двама от нейните автори - Елисавета Занашева и Радослав Христосков.

Изложбата „Македония – спомени от Бяло море” ще бъде открита на 19 февруари (четвъртък) от 17:00 часа и може да бъде разгледана до средата на месец май тази година.

 

КОМЕНТАРИ

asdasd21:59 - 18.02.2015
Още повече дразни нашите "южни" съседи, според които в Егейска Македония никога не е имало българи..
Даскала20:26 - 18.02.2015
Абе хора, защо правите такива изложби, с които дразните излишно нашите "югозападни съседи".За тях това не са българи, а македонци.Тя и английската кралица е македонка, издънка е от рода на Филип VI.
Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK