Институциите в Кюстендилско готови за провеждането на изборите

Снимки: Областна администрация - Кюстендил

Коментирана бе и превенцията срещу употребата на опиати и алкохол сред непълнолетните

На среща в работен формат днес институциите в област Кюстендил обсъдиха и търсиха решения по актуални проблеми и задачи, свързани с темите: осигуряване на обществения ред и сигурност, организиране на предстоящия парламентарен вот, интеграция на бежанците, превенция срещу употребата на алкохол и опиати сред непълнолетните и безстопанствените животни по пътищата.

Местната власт, органите на МВР и Областна управа коментираха как да оптимизират работата и взаимодействието помежду си, с цел по-бързо решаване на възникналите въпроси и наболели теми.

В съвместната среща взеха участие областният управител инж. Александър Пандурски, заместникът му Валентина Караганова, в.и,д. директор на ОД на МВР.

Организирането и провеждането на предстоящите извънредни парламентарни избори бе една от коментираните теми. “Имаме добре подготвени екипи, които са и с опит, и с необходимите познания. Разчитаме на тях, защото общата ни задача е организирането и провеждането на изборния процес в областта да премине спокойно и безпроблемно”, коментира инж. Пандурски.

Той обясни, че има промени в законовите положения, свързани с организацията на изборите. Препоръча на ангажираните в изборния процес да обърнат внимание на текстовете в Изборния кодекс и на всички решения, които ще излязат от ЦИК.

Коментирана бе и превенцията срещу употребата на опиати и алкохол сред непълнолетните. Областният управител призова всички институции да следят и контролират още по-строго дейността на нощните заведения и при нарушения да налагат по-сериозни мерки и санкции.

Част от кметовете в областта споделиха за проблеми със селскостопанското имущество и за трудностите, с които се сблъскват, при прилагане на Закона за опазване на селскостопанското имущество и Закона за ветеринарномедицинската дейност. Има много сигнали през годините, които и сега не спират – за безстопанствени коне, които изскачат на пътищата и създават опасност от пътни произшествия. По време на срещата се обърнато внимание и на възникнал проблем с бездомни кучета в село Еремия, община Невестино.

Обсъден бе и въпросът с бежанците и хуманитарната помощ. “Има много трудоспособни хора сред украинските бежанци, които трябва да приобщим към пазара на труда. Не визираме тук майките с деца, разбира се, или тези, които сега са дошли – те имат нужда от подпомагане“, каза инж. Пандурски.

Криминогенната обстановка като цяло е спокойна на територията на областта, отчетоха от МВР. Няма тежки престъпления, притеснението е по-скоро в посока употребата на упойващи вещества от непълнолетните.

Растящият пътен травматизъм е другият проблем, който стои сериозно пред обществото ни. Особено зачестилите случаи на ПТП-та, след употребата на алкохол или опиати. “Това са част от задачите и приоритетите пред МВР, по които работим”, посочиха органите на реда.

Кметовете бяха категорични, че са доволни от работата на полицията по места. “Добри професионалисти са и си изпълняват задълженията както трябва”, коментираха те.

В края на разговора представителите на местната власт, Областна управа и органите на МВР се разбраха за регулярно провеждане на тематични работни срещи с експерти, с цел оптимално взаимодействие и търсене на решения по възникнали обществени проблеми. Отчетена бе и необходимостта от систематизиране на съществуващата информация в различните държавни и общински структури по разглежданите казуси.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK