Гърция гласува на предсрочни парламентарни избори

Снимка: Мерим Тенев

Първи официални резултати след 20 часà

Гърция гласува на предсрочни парламентарни избори малко повече от месец след редовните, които не успяха да доведат до съставяне на правителство. Социолозите предвиждат победа на дясноцентристката "Нова демокрация", която се очаква да има пълно мнозинство в парламента, пише БНР.

Изборният ден в Гърция продължава до 19 часа. Очаква се и голяма избирателна активност. На редовния вот в края на май тя стигна 60 процента.

Целта на лидера на "Нова демокрация" Кириакос Мицотакис е самостоятелно управление през следващите 4 години. Той смята, че хората ще изберат политиките на партията му и заяви, че не говори за делата си, а говори с делата си.

Въпреки избора за положителна кампания от страна на "Нова демокрация", опонентите ѝ не поеха по този път.

Алексис Ципрас, лидерът на основната опозиционна партия – радикалната левица СИРИЗА обяви, че Гърция е изправена пред "Орбанизация“ по името на унгарския премиер Виктор Орбан.

"Стратегията на "Нова демокрация" е ясна: тя се стреми не само да спечели в неделя и да състави правителство на 26 юни, но и да въведе режим на 26. Десницата се стреми към четиригодишен мандат без социална и политическа съпротива".

Лидерът на социалдемократическата ПАСОК също избра стратегията на нападението срещу "Нова демокрация":

"Силна ПАСОК на 25 юни означава надеждна и прогресивна сила, която да се противопостави на арогантността и ненадеждността на правителство на "Нова демокрация".

Първите прогнозни резултати се очакват веднага след затварянето на избирателните секции. Повечето от гърците ще ги научат на плажа, където масово се отправят в топлия юнски ден, веднага след като гласуват.

Първи официални резултати ще има към 20:30, а към 22:30 часа по-пълна картина - с преброени 80 процента от гласовете.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK