Град Гоце Делчев празнува 100-годишнината на своето Туристическо дружество

Снимка: Infomreja.bg

А Клубът за екстремни спортове "Прилеп" навърши 50 години

Следобедът на 28 октомври главната улица в Гоце Делчев напомняше за честване на 24 май. И сега имаше манифестиращи, само дето редиците не бяха така многобройни. Най-отпред крачеха барабанчиците на Първо основно училище, след тях с развени знамена – членовете на ученическите туристически клубове в града и околните села, накрая – туристите ветерани. Градът празнуваше 100-годишнината на ТД „Момини двори“!

Внушителната колона спря на площада пред паметниците на Христо Ботев и Гоце Делчев, където специално за празника бяха подредени табла, разказващи историята на туристическото движение в града.

Тържеството откри председателят на дружеството Димитър Балтаджиев. С приветствие към туристите се обърна и председателят на БТС Венцислав Венев. Той сподели, че за първи път вижда толкова много млади планинари. Пожела на всички още дълги преходи и приятни срещи в планината.

Последва награждаване на най-активните участници в походите. Пръв беше 4 – годишният Стоян Каракиев. Той получи значка и удостоверение, а учениците – почетни грамоти.

Дойде време за музикален поздрав и на откритата сцена излезе Неврокопският ансамбъл за народни песни и танци. Запяха певиците, не закъсняха и танцьорите…

Празникът продължи в ресторант „Неврокоп“. И отново музикални поздрави, този път от певеца Николай Урумов и от вокалната група при дружеството – „Ореляк“.

В словото си председателят Димитър Балтаджиев проследи пътя, който ТД „Момини двори“ е изминал от 1922 година до днес. С респект той говори и за Клуба за екстремни спортове „Прилеп“, който навършва полувековен юбилей.

Освен председателят на БТС, поздравления към присъстващите поднесоха градоначалникът Владимир Москов и почетният председател на Българската федерация по спелеология д-р Петър Берон.

За да уважат членовете на дружеството, тук бяха народният представител Богдан Боцев, заместник – кметовете на общината Валери Сарандев и Саид Иброш, заместник – председателят на ОбС Джалил Бошнак.

Вечерта продължи с награждаване на общественици и туристи за приноса им в развитието на туристическата дейност в града. Най-високата награда на БТС – медал „Алеко Константинов“, получи кметът на общината Владимир Москов. С медал за особени заслуги беше награден председателят на дружеството Димитър Балтаджиев, а със званието „Заслужил деятел“ - д-р Георги Мегданов и Илия Илиев – посмъртно. Мнозина бяха отличени със значка „Отличник на БТС“ или с плакети на БТС. От своя страна, ТД „Момини двори“ също награди най-добрите туристи с плакети и грамоти.

Вълнение предизвикаха поздравите от туристическите дружества в Петрич, Кресна и  Петрово, дошли да поздравят „колегите“ си от Гоце Делчев и да им поднесат подаръци за спомен.

Домакините също се бяха постарали да подготвят подаръци. Всеки от присъстващите получи комплект, съдържащ книгата „С покорени от красотата сърца“, написана специално за честването от ветерана турист Атанас Панчелиев, фланелки с логото на дружеството и бандана.

След официалната част микрофонът беше вече в ръцете на оркестъра. Започваха танците.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK

//