Гоце Делчев на финала на „Жива кулинарна традиция“

снимка: Пъстра трапеза

Красивият ни южен град Гоце Делчев е последният, който ще посети програмата „Жива кулинарна традиция“ за 2012 година. След като премина през Поморие, Сопот, Видин, Враца и Сливен, проектът „Младежта в действие“, организиран съвместно от Европейската комисия и „Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите – 7“ - А.Р.И.З.-7, ще проучи традициите в кулинарията и от този край.

Демонстрациите са на 29-и февруари, сряда. И този път учениците от професионалната гимназия по туризъм ще са тези, от чиито ръце ще се възродят рецептите на техните баби, за да демонстрират колко богата е националната ни кухня и какво разнообразие от вкусове и аромати съдържа тя. Отново техен ментор в кухнята ще бъде шеф Пеньо Иванов, организатор на Националния кулинарен фестивал „Пъстра трапеза на гости на моя град“.

Специално за гостите на празника бъдещите готвачи ще приготвят ястия с екзотични имена, които обаче се срещат в гоцеделчевско: Суловер, Шупла, Родопски клин, Мафиши, Хъртави уши – халва, Библа, Булгур за сватба, Осменка с терноник и чакани, Суелуварки и Чомлек.

След края на проекта за тази година по 10 рецепти от всички шест града, които участваха в демонстрациите, ще бъдат издадени в специална кулинарна книга.

"Този проект се реализира с финансовата подкрепа на програма "Младежта в действие" на Европейската комисия, администрирана в България от Национален център "Европейски младежки програми и инициативи". Целта на проекта е да насърчи младите хора да изследват и опознават българското кулинарно наследство и да развие техният усет, талант и въображение, за да бъдат по-успешни в бъдещото си професионално развитие.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK