От ГЕРБ обвиниха бившия премиер и министър на икономиката Кирил Петков за нанесена щета от 1 млн. лв. на Българската банка за развитие (ББР), съобщава News.bg.

Според председателя на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова, бившия социален министър Деница Сачева и бившия енергиен министър Теменужка Петкова Управителният съвет на държавната банка е отказал да се емитира емисия за 1 милиард лева, но сума от 1 млн. все пак била платена за адвокатски и консултантски услуги.

"Отделно от него - за становища за неемитираната облигация - ББР плаща още 560 хиляди лева за консултантски и адвокатски услуги", обясни Атанасова на брифинг в централата на партията.

Тримата представили на ГЕРБ - и Десислава Атанасова, Деница Сачева и Теменужка Петкова, обширно изнесоха предисторията за това как се е стигнало до този случай. Върнаха се чак до 16 май 2021, когато Кирил Петков като служебен министър на икономиката "развива теза, базирана на лъжи и полуистини, че 900 млн. лв. са дадени от ББР на 8 фирми, 4 от които свързани с едно лице (б.а. - Делян Пеевски)", според Деница Сачева.

"Публикуваните по-късно отчети на БНБ показват, че към този момент около 1,4 млрд. лв. е уставният капитал на банката и те са налични. Активите на банката са почти 4 млрд. лв., а кредитите са със солидни обезпечения", допълни тя. Бившият социален министър Сачева обвини Петков в лъжа и за думите му, че ББР не подпомага малките и средните предприятия. Според Деница Сачева била оказана помощ на 18 500 малки и средни предприятия, в които не се включват още 2000 по ковид-програмата за подпомагане. "99% от клиентите са малки и средни предприятия", посочи Сачева. Според нея Петков "безскрупулно" нарушавал законодателството, като опитал да смени Надзорния съвет на банката и атакувал конкретен съдия в Софийския градски съд, че спрял вписването.

"Седем дни преди Надзорният съвет да има такова правомощие, сключва договор за правно обслужване с адвокатска кантора, но с точно посочване на Лена Бориславова - 164 хил. лв. годишно, без разноски и без допълнително уговорени 274 лева на час", стана ясно по време на брифинга.

Теменужка Петкова поде темата за емитирането на облигация за 1 милиард лева, която банката възнамерявала да направи. От отговора на служебния министър Александър Пулев и от публичната информация от ГЕРБ са установили, че действително е имало решение на Управителния съвет да бъде емитирана такава облигация. Взето е на 19 октомври 2021 г. и на 18 ноември е потвърдено от Надзорния съвет, но няма решение на принципала - на едноличния собственик на капитала. Става ясно още, че тази процедура е прекратена, но само с решение на УС", обясни Петкова.

По думите ѝ от публичната информация на сайта на ББР, от годишния отчет става ясно, че ръководството е възнамерявало да емитира тази облигация през второто или третото тримесечие на 2022 или тази емисия да не се състои. Ръководството е обсъждало да не бъде реализирана, на практика - се отказва", добави бившият енергиен министър.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова добави, че ББР обмисляла да развие облигационната емисия в някакъв срок с решение, взето от УС. "Възлага на консултанти и адвокати правомощието да обсъдят всички данни по тази емисия. Взето е решение само от УС да бъде прекратена, само че са изхарчени 1 млн. лв. за консултантски и адвокатски договори.

За същия период ББР ползвала други консултантски и адвокатски услуги на стойност 560 хиляди лева, твърди Атанасова. Тя поиска търсене на отговорност от бившите министри на икономиката Кирил Петков и Даниела Везиева, както и от тогавашния министър на иновациите Даниел Лорер.

"Кой ще носи отговорност за изразходване на 1 милион, без реално да е осъществено намерението на банката за тази емисия? Ще сезира ли Пулев АДФИ по този казус? Неприемливо е за нас "нулево толерантните" към корупцията да си служат с тези договори, които може да са прикрити договори за други услуги, които Лена Бориславова е имала със същата банка", каза още Десислава Атанасова.