Фолклорен празник за Баба Марта и Деня на самодееца в село Логодаж

снимки: доц. д-р Веселка Тончева, Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН

Интересно, емоционално, а може да се каже и вкусно събитие се състоя навръх баба Марта в благоевградското село Логодаж. Поводите за традиционно организирания фолклорен празник са няколко – Денят на самодееца - 1 март, предстоящият национален празник 3 март, Баба Марта, а не на последно място и поредното издание на „Пъстра трапеза гостува на моя град” – част от поредицата събития на кулинарния фестивал „Пъстра трапеза”, провеждани из цялата страна.

Като домакини самодейците от Народно читалище „Иван Чаушки – 1934” от с. Логодаж бяха подготвили програма от местни песни и сценично представяне на седянка, на която демонстрираха дейности, свързани с традиционната работа с вълна. Гости на Логодаж бяха и самодейците от с. Изгрев – женската певческа група изпълни няколко песни и завърши с хоро на песен.

Емоционалният градус на вечерта се покачи с участието на гостите от съседна Република Македония – Група за изворен фолклор към Културен дом – гр. Делчево. Те поздравиха своите „съседи” отвъд границата с автентични женски песни, инструментално изпълнение на свирка и мъжка песен в съпровод на тамбура, както и с изпълнения на инструментален състав, под чиито звучи се завъртяха хорá. С това официалната програма завърши, за да продължи с онази спонтанната част на истинското преживяване на празника, наздравиците и споделянето на приготвената „пъстра” трапеза.

Паралелно със сценичната програма жури, съставено от местни бизнесмени, представители на местни институции и на кулинарния фестивал „Пъстра трапеза” (председателят на Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите -7 – А.Р.И.З.-7 Павлин Петров) оценяваха ястията, приготвени от логодажани и техните гости. Присъстваше и нашумелият готвач Пеньо Иванов, чието име също е свързано с фестивала „Пъстра трапеза”.

Отличията от името на Кметство с. Логодаж и Настоятелството на читалището бяха връчени на Мария Тунтева от с. Логодаж за най-вкусно ястие – гол делия, на Виолина Викторова от с. Селище за най-оригинална рецепта – фалшива дроб сърма, на НЧ „Иван Чаушки – 1934” – с. Логодаж за „етно визия на щанд”, а като гостуваща група бяха отличени гостите от гр. Делчево, РМакедония, които също представиха интересни традиционни свои ястия.

Фолклорният празник в с. Логодаж се провежда около 1 или 3 март, случва вече няколко години и освен че така селото си създава „собствена” традиция, той е и израз на потребността от изява на самодейците, от веселие, от споделяне на празничното настрение и пожеланията за здраве и благополучие.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK