Доналд Тръмп печели първичните избори в Ню Хемпшир

Снимка: БТА

Опонентката му Ники Хейли няма намерение да се откаже от надпреварата

Доналд Тръмп печели първичните избори за президент на Републиканската партия в Ню Хемпшир, съобщи CBS.

При над 70 процента преброени бюлетини бившият президент Доналд Тръмп води с над 11 на сто пред своята конкурентка, бившият губернатор на Южна Каролина и бивш представител на САЩ в ООН Ники Хейли.

Победата на първичните избори в Ню Хемпшир беше втората след тази в Айова, а чрез нея Доналд Тръмп стана първият кандидат, който не заема президентския пост и същевременно е успял да постигне победа и в двата щата.

Историческите справки сочат, че досега всеки кандидат на републиканците, който е успял да победи в Айова и Ню Хемпшир, в крайна сметка е печелил и кандидат-президентската номинация на партията.

Въпреки разликата и почти сигурната загуба в щата, Ники Хейли каза, че състезанието е далеч от приключване, намеквайки, че няма намерение да се отказва. Според нея Доналд Тръмп е желаната кандидатура от демократите, които биха искали той да се изправи срещу Джо Байдън.

 "Номинацията на Тръмп означава победа на изборите за Джо Байдън и Камала Харис", допълни тя.

Анализатори от Републиканската партия коментираха обаче, че щатът Ню Хемпшир, който има отворена избирателна система, позволяваща във вота да участват и хора извън Републиканската партия и дори нерегистрирани поддръжници на Демократическата партия, е бил единствената възможност на Ники Хейли да покаже надмощие над Тръмп. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK