Българският фармацевтичен съюз разпореди проверка по случая с 6-месечния Петко от Кюстендил

снимки: infomreja.bg

Българският фармацевтичен съюз излезе с позиция по случая със сбърканата рецепта на 6-месечния Петко Николаев от Кюстендил.

Във връзка с публикации в медиите за случая на грешка при отпускане на лекарствен продукт по лекарско предписание на 6-месечното бебе, БФС, като единствената законово представена съсловна организация на магистър-фармацевтите в България, напомня, че съгласно Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина единствено и само магистър-фармацевти имат право да изпълняват лекарски предписания.

Ето защо БФС категорично се обявява против всички форми на неспазване и нарушаване на законовите изисквания, професионални норми и стандарти за добра фармацевтична практика.

"Всеки пациент има право да поиска от обслужващия го в аптеката да се легитимира като магистър-фармацевт, а служителите в аптеката са длъжни да носят на видно място табелка (бадж) с имената, длъжността и образователно-квалификационната степен. Поименна справка за статута на всеки магистър-фармацевт може да бъде направена на сайта на БФС (www.bphu.bg). На него е публикуван публичен електронен регистър, в който пациентите могат да проверят правоспособността и правото да практикува професията на всеки магистър-фармацевт", поясняват в позицията си от Българския фармацевтичен съюз.

БФС от години работи активно по инициативи и политики за пресичане на порочните практики, осигуряване на качествена фармацевтична грижа и предпазване на пациентите от непрофесионалисти, които могат да застрашат здравето им.

За съжаление в конкретния случай става дума за нерегламентирано отпускане на лекарствен продукт по лекарско предписание от помощник-фармацевт, за което БФС е поискал извършването на проверки от отговорните институции.

Както ИНФОМРЕЖА съобщи, заради объркана рецепта 6-месечният Петко изпадна в алергичен шок. Наложи се детето да остане 4 дни в кюстендилската болница, където лекарите се бориха за живота му.

Бащата на детето – Златко, е категоричен, че ще си търси правата спрямо въпросната фармацевтка и аптека «Медея».

По невнимание вместо лек антибиотик «Суметролим», фармацевтът дава на родителите на Петко «Салбутамол».

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK