40 ловни трофея показаха в изложба за 100-годишнината на ЛРД „Сокол 1911“

снимки: infomreja.bg

Атрактивна изложба от 40 ловни трофея представиха в благоевградския музей по случай 100-годишния юбилей на Ловно-рибарско дружество „Сокол 1911“.

Експонирани са трофеи на благороден елен, лопатар, сръндак, муфлон и дива свиня, печелили медали на международни изложения. Сред тях и трите световни рекорда на благороден елен, собственост на Национално ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България“.

Гордостта на националното сдружение, което гостува на изложбата в Благоевград с 20 свои експоната, е трофеят на благороден елен, отстрелян в землището на Силистра с присъдени 373.60 точки.

Трофеите в експозицията са придружени и от фотоизложба „Дивото“, в която са представени снимки на петима професионални фотографи. Фотосите са заснети в дивечовъден участък „Студен кладенец“, стопанисван от националното сдружение.

„Трофеите са огледало на ловното стопанство в България и участието на ловци от ЛРД „Сокол 1911“ в тази изложба говори за нивото на благоевградското сдружение“, каза при представянето на изложбата председателят на националното сдружение инж. Иван Петков.

Един от местните авджии – Николай Стефанов от 52-ра дружинка в Брежани се представи с 27-сантиметрови бивни на дива свиня, отстреляна в землището на родното му село.

„В последните няколко години работата с трофеите се позанемари, нямаме добри традиции в събирането и съхранението на трофеите, а ловците масово отказват да регистрират трофеите си, което говори за занижена ловна култура“, коментира иж. Петков.

На откриването на изложбата присъства и секретарят на националното ловно-рибарско сдружение Григор Гогов, както и председателят на ЛРД „Сокол 1911“ Иван Василев.

Кметът на Благоевград Атанас Камбитов не успя да дойде за откриването на ловната експозиция, но пък изпрати поздравителен адрес.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK