Над 1000 казаха „не“ на втора джамия в Гоце Делчев

снимки: infomreja.bg

Над 1000 жители на Гоце Делчев се събраха днес на мирен протест срещу изграждането на втора джамия в града. Площад „Македония“ се изпълни докрай, въпреки дъждовното време. Протестиращите развяха трикольори и призоваха общината за пълна прозрачност на проекта на Районното мюфтийство.

Председателят на новосформираното Сдружение против изграждането на джамия и културен мюсюлмански център в Гоце Делчев – Андон Балтаджиев, даде думата на замстниците си – Стоян Шапков и Георги Караилиев, които в речите си обвиниха както Районното мюфтийство, така и Община Гоце Делчев в опит ди прикрие намеренията си да даде картбланш на строителството.

Повечето от присъстващите на митинга бяха млади хора, които след речите се включиха в протестно шествие. Протестиращите проведоха и бдение със запалени свещи, като обявиха, че ще се борят с всички средства да запазят българския дух, оставен на поколенията от войводата Гоце Делчев.

„Не е нужна втора джамия в Гоце Делчев. Във всяко село по две. Адресно регистрираните мюсюлмани в града са около 1000 и могат спокойно да използват както сградата на мюфтийството, така и джамията в ромския квартал. 25-хиляден е Гоце Делчев и имаме три църкви. Нима за да изразиш вярата си, е необходимо всеки ден всички заедно да ходим на църква или джамия?“, заявиха пред множеството Шапков и Караилиев от трибуната.

Те настояват ясни отговори от Община Гоце Делчев каква ще е тази джамия, наистина ли ще е най-голямата на Балканския полуостров, ще има ли към нея и училище за имами и кому е нужно това.

„Аз съм на 85 години и помня, че на времето в Гоце Делчев имаше една дървена джамия, която беше празна и неизползваема. Против съм изграждането на нова джамия, защото градът е християнски. Не съм против религията на мюсюлманите, но те си имат достатъчно храмове и тук, и по селата“, сподели Костадин Тиганчев, който също бе дошъл да подкрепи исканията на организаторите на протеста.

Протестният митинг, както обеща началникът на полицията Николай Тонев, премина покойно, без засилено полицейско присъствие и без провокации.

 

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

IVAN DRAGANOV23:47 - 16.02.2013
smeshni rezaci ste za nishto ne stavate za smetka na tova jenichkite vi sa gotinki i brasnati
IVAN DRAGANOV23:35 - 16.02.2013
tova e BALGARIA ne e TURCIA kato iskate djamii otidete v TURCIA ama tova e lohoto che i tam ne vi iskat a tuk si prilagate nomercata zashtoto AHMETCHO DOGAN e zad garbavi NOMERDJII....
Komitata00:10 - 10.02.2013
А руските църкви, те каква работа тогава имат тук по тези земи, набивайки в главата на редовите вярващи, че трябва винаги благодарни,ч е са дошли, и са заграбили буквално останалото злато от Османската империя. В крайна сметка. при посещението на руският патриарх, май удобно се забравя че екип на Канал 1 и водещият на предаването за религия по него Горна Благоев бяха срамно изритани от руската църква, от охранителите на някакъв си йеромонах ли беше?! че архимандрут ли беше?! И същият този радикален руски монах, се е обградил с руско-говорещи здравеняци мутри, за да се опази от гневът на все по недоволните вярващи християни. За там защо не виждам подобни инициативи. За там защо не чувам проповед на екстремистка религия. Там защо няма разследвания, и разиграване по съдилищата като циркаджийски маймуни на този йеромонах, но НЕ там няма такива неща, понеже там играят руските интереси, за установяване на доминантно положение тук по тези географски ширини, и опазване на руското влияние, превърнало се в традиционно, но инак се реве с пълно гърло срещу Исляма, която е била най-младата религия, а за по запознатите, ще установят, че самата дума Ислям, в превод от староарабски, означава Исусовата вяра. Но това някой знаели го, че именно Исляма е изворната вяра Христова, точно такава, каквто е оставена от Исус Христос, и е защитена от сектантски посегателства на всевъзможни еретици тогава, като ариани, павликяни, и всевъзможни култове и секти вътре в самото християнство, което нека да се отбележи, че именно това познато сега християнство, няма абсолютно нищо общо, с онова изначално Христово учение, а това християнство, е Савлова версия, версия задаедена по поръчка на тогавашният фарисейски синидрион, да го разпространи, ид а отклони м,нозинството последователи на учителя и пророка Иса (Исус Христос). Така че нападайки исляма, вие нападате именно истинската изначална Христова вяра, която твърдите инак че я изповядвате, но в прекалено грешен вариант и конфигирация на религиозна система, утвърдена от римски и византийски императори през вековете, а не е направо от извора наречен Христово учение. Така че, още се водете по празнглавите лозунги на разни комунистически партии и филиалите им, защото това не е на ГЕРБ работа, а точно на БСП/ДПС тяхна непрестанна заигравка с вярата на хората, за да могат едните да гляасуват за БСП, а другите за ДПС, и какво става на края? И едните, и другите в един общ казан врат. Така че мислете преди да пишете каквото и да е било.
Илия12:48 - 30.01.2013
Прочетох коментарите на някои много , ама много тъпи хора. Първо - не е толкова важно кои са организаторите. Още Вазов е казал - лудите , лудите , те ще оправят света. През това време много хора се крият и не искат да поемат отговорност. Браво на тези момчета , които организираха митинга. Пак повтарям че не ме интересува какви са. Все някой трябва да се нагърби с тази организация , но повечето българи спат или ги е страх. Аз лично нямам нищо против мюсюлманите. Имам приятели между тях , ходил съм на гости за Байрама , но съм против дажмията ,защото там ще се наливат арабски пари и след това ще почнат да промиват мозъците на по слабохарактерните. Дори бившия главен мюфтия говори , че в Югозападна България има радикален ислям , а ние като щрауса си зариваме главата в пясъка.

FACEBOOK