Инспектираха дейностите по корекцията на река Пихла в село Баня

снимки: Община Разлог

Кметът на Община Разлог инж. Красимир Герчев, придружен от заместника си Иван Гюров и кмета на село Баня Николай Драговчев, инспектира извършването на строителни дейности по корекцията на речното корито на река Пихла в село Баня.

Община Разлог изпълнява проект “Прилагане на дребномащабни мерки за предотвратяване на наводнения в село Баня, община Разлог”, финансиран от Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013 г.”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

В момента по проекта, чиято стойност е 1 030 948.96 лева, се изпълнява строителството на бетонни подпорни стени по левия и десния бряг на река Пихла. Извършени са изкопни работи за левия и десния бряг на речното корито, както и изкопни работи на подпорни стени.

Предварително са почистени 829 метра от речното корито, като са отстранени храсти и друга ниска растителност.

Изпълнението на проекта за река Пихла (десен приток на р. Глазне), ще спре сериозните проблеми и материални щети, като наводненията на подземните етажи на къщите и на улиците, които се превръщат в реки при дъждовно време или в периода на топене на снеговете.

„Строителството по проекта е в ход, голяма част от предварително разписани дейности са извършени. Строителството се извършва при участие на строителен, авторски и инвеститорски надзор. Това ни дава увереност, че ще спазим срока за приключване на проекта. Доволен съм, че община Разлог имаше възможност да кандидатства и получи одобрение за финансиране на проекта. Хората реално могат да усетят и видят как със средства от европейския съюз се решават сериозни и тежки проблеми, които с общинския бюджет не можем да решим.” , коментира инж. Красимир Герчев.

Общинският кмет допълни още, че с корекцията на река Пихла се решава сериозен за местното население проблем, като се цели постигане на превантивни функции и нов естетически вид на околното пространство.

Кметът на село Баня Николай Драговчев от своя страна сподели, че реката винаги е създавала проблеми и с радост сподели, че най-после ще се внесе спокойствие в домовете на хората.

След приключване на строителните дейности ще бъдат засадени трева и храсти по бреговете и улиците по поречието на реката.

 

снимки: Община Разлог
снимки: Община Разлог
снимки: Община Разлог
снимки: Община Разлог

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK