Земеделци протестираха край Симитли, искат си парите

Снимка: Infomreja.bg

Протестиращите са недоволни от са занижените цени за подпомагане на сектора

Земеделски производители протестираха край Симитли по пътя за Банско и Кулата.

Протестиращите са недоволни от са занижените цени за подпомагане на сектора, заложени в Стратегическия план за земеделието за следващия програмен период в сектор „Животновъдство“.

Земеделците искат изпратения план за разглеждане в Брюксел да бъде върнат за преразглеждане у нас и да бъдат променени ставките.

Според Иван Чалъков – председател на Съюза на животновъдите, ако планът бъде върнат, земеделците ще получават средства по предишния период, както са били схемите за кандидатстване.

Земеделският министър обаче не е съгласен и обяви, че връщането на плана ще означава блокиране на директните плащания за всички.

Протестът започна в 11 ч. при Симитли като протестът не попречи на движението към ГКПП – Кулата и Банско.

Животновъди и зеленчукопрозиводители са изпратили и писмо до президента Румен Радев. Те искат директорски оставки, заради ощетяващия ги план, вкаран в Брюксел.

Протестиращите коментираха още, че този план не е бил подложен на обществено обсъждане.

Според Чалъков има разминаване в ставките. 625 млн. са заложени, но като ставка не се получава броя животни. Ставката намалява, ако животните се увеличат. 103 млн. лева са дадени за консултантски услуги, хъбове, дивечови ниви. За животновъдство пари няма, има минимални ставки. Именно понятието „минимална ставка“ притеснява протестиращите и Чалъков обяви, че този вид ставка трябва да отпадне.

Ако планът бъде върнат през януари, то в рамките на месец би могъл да се преработи и след това да се изпрати отново към ЕП, но във вариант – щадящ земеделците.

„Средствата по плана са намалени наполовина, дават се пари за консултантски услуги, но не и за нас, какво работят тези в министерството на земеделието. Каква е логиката да ми дават пари за 69 животни за миналата година, след като тази съм ги увеличил двойно, просто ми откраднаха тези пари“, обясни Атанас Георгие - животновъд от Благоевград.

„Намалена ми е ставката по стратегическия план за пет години назад, всичко върви нагоре, а тези отгоре ни карат надолу, което е необяснимо. Ако не искат да ни вдигнат, поне да не ни намалят средствата за тази година“, каза Илия Ласков от село Крушево.

„Искаме стратегическият план да бъде върнат и променен, в частта за животновъдството, тези 625 милиона са прах в очите, за това прокуратурата трябва да се самосезира, за да се види кой какво е направил“, каза организаторът на протеста Чалъков.

Според протестиращите войната в Украйна е вдигнала тройно цената на фуражите, а ставката им е намалена с 35%.

Земеделците се заканиха, че ако искането им не бъде прието, протестите ще продължат.

Един от протестиращите пострада с навехнат глезен, тъй като опита да излезе на платното и да блокира движението, ала бе повален от полицаи. Транспортираха го за преглед с кола на МВР до Благоевград.

Служителите на МВР бяха двойно повече от протестиращите. Блокада така и не се осъществи въпреки опитите.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK