Защо пием шампанско на Нова година

Снимка: Аvtora.com

Може би се чудите защо на Нова година пием шампанско. Отговорът се крие отпреди 1500 години.

Крал Кловис става християнин в църква в град Реймс, в региона Шампан. В продължение на векове там са били короновани различни крале, което се отпразнувало с шампанско, съобщават от foodpanda. До този момент газираното вино е било просто обикновена напитка, докато известният монах Дом Периньон не преоткрива истинския вкус на шампанското и започва да мисли как да го бутилира, за да се запази блясъка му.

Луи XV постановява, че само шампанско може да се доставя в бутилки, а всички други вина трябва да бъдат транспортирани с бъчви. Смятало се е, че това е много полезна напитка, подходяща предимно за аристокрацията. От този момент напитката е била задължителна на специални тържества като сватби, кръщенета и други.

От друга страна, празнуването на Нова година е възникнало като религиозен ритуал, свързан със слънцестоенето. И тъй като се е считало за голям празник, преминаващ от религиозен към светски, е трябвало да се отпразнува с напитка, която се асоциира с разкош и лукс.

Магическите мехурчета на напитката са се смятали за нещо изключително забавно и подходящо за празника. Разбира се, хубавата напитка си отива и с хубава храна.

Ето и шест от най-подходящите добавки:

  • Пармезан
  • Черен трюфел
  • Сьомга
  • Горски плодове- къпини, малини, ягоди
  • Крем брюле или шоколадов мус
  • Скариди с мента

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK